Tineri din România la ZMT Cracovia 2016

afp-57bb42690e9b2c437bd89c150ba125ac040f164dÎn luna iulie a acestui an, pagini noi în istoria ZMT s-au scris la Cracovia, la cea de-a XXXI-a ediție a Zilei Mondiale a Tineretului. Peste două milioane de tineri au acceptat invitația sfântului Ioan Paul al II-lea încă din 1985 de a se întâlni cu oameni de pe tot mapamondul, împărtășind credința și bucuria lor.

România nu a lipsit nici de această dată, fiind reprezentată de peste 1000 de tineri romano-catolici, greco-catolici, vorbitori de limbă română și maghiară. Prin Oficiile Diecezane de Pastorație a Tineretului, prin organizațiile și congregațiile în care activează, sub coordonarea Comisiei Naționale a Pastorației Tineretului din cadrul Conferinței Episcopale Române, aceștia au avut din nou șansa să se roage și să cânte în fața crucii și icoanei ZMT, care în 2014 au făcut un pelerinaj prin întreaga țară. A fost prilej de mare bucurie pentru tinerii români să se întâlnească, să se reîntâlnească și să cunoască tineri la fel ca ei din lumea întreagă.

Evenimentul, una din cele mai așteptate întâlniri mondiale, s-a desfășurat în perioada 26 – 31 iulie 2016 în Polonia, în orașul Milostivirii, aproape de sfântul Ioan Paul al II-lea și sfânta Faustina. În Anul Sfânt al Milostivirii, toate drumurile lumii au dus la Cracovia.

Activitățile ZMT din acest an au început în ziua de 20 iulie, când în întreaga Polonie s-a dat startul Zilelor în Dieceze. A fost un timp potrivit pentru ca pelerini din aproape toate țările de pe glob să cunoască poporul polonez, cultura și bogăția geografică a acestei țări. Diecezele și-au deschis porțile, primind sute de mii de tineri în casele lor, în bisericile și în comunitățile lor. În diecezele din Polonia s-au întâmplat lucruri frumoase, s-au împărtășit experiențe și cunoștințe, s-au legat prietenii și legături puternice.

Au urmat apoi zilele de sărbătoare de la Cracovia. Începând cu sfânta Liturghie de deschidere de marți seara, 26 iulie, jubileul tinerilor a fost pentru toți cei prezenți o atingere vie a milostivirii Tatălui. Catehezele în limba română au fost susţinute în biserica comunității Świątniki Górne de către PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu și PS Petru Gherghel. Acestora s-au alăturat PS Alexandru Mesian și PS László Böcskei. În după-amiaza zilei de joi, mulțimii de tineri adunate la Cracovia s-a alăturat și Papa Francisc, care le-a călăuzit pașii de-a lungul momentelor cheie de la ZMT: Calea Crucii, Veghea de Rugăciune și sfânta Liturghie de încheiere. La această ultimă celebrare, Suveranul Pontif a anunțat și gazda următoarei ediții ZMT: Panama.

De-a lungul celor 4 zile pe care le-a petrecut în mijlocul tinerilor, Sfântul Părinte a insistat în mod deosebit pe sedentarismul fizic, social și mai ales spiritual al tinerilor din lumea de astăzi. Acesta i-a încurajat pe toți cei prezenți să ia în mână arma credinței și, la braț cu Isus, să ducă bucuria Învierii tuturor celor care se află în întuneric, luptând pentru demnitate și pace.

Un adevărat festival al tineretului s-a desfășurat la Cracovia în timpul ZMT: concerte, acte artistice, competiții sportive, oaze de cultură (expoziții de pictură, sculptură) s-au numărat printre alegerile tinerilor prezenți în Polonia. Centrul vocațional a fost una dintre preferințele de top ale pelerinilor; aici, au putut învăța despre congregații, misiuni, organizații din lumea întreagă. În locurile speciale destinate adorațiilor euharistice mișunau la orice oră tineri care doreau să stea în preajma lui Cristos, care voiau să simtă un prieten aproape, care doreau să împărtășească bucuria lor cu Domnul.

ZMT Cracovia 2016 a fost cu adevărat un timp de har pentru pelerinii români care au dorit să împărtășească credința lor cu tineri din lumea întreagă, tineri de limbi, culturi și experiențe diferite, dar care au în comun un singur ideal – Cristos.

După frumoasa și exotica experiență de la Rio în 2013, s-a mai încheiat un capitol din istoria ZMT: Cracovia 2016. Noi suntem pregătiți pentru următoarea etapă, în Panama. Ne vedem acolo?

Raluca Cocuț

***

Discursul cardinalului Stanisław Dziwisz la sfânta Liturghie de deschidere poate fi găsit aici.

Discursul Papei Francisc la ceremonia de primire poate fi găsit aici.

Discursul Papei Francisc după Calea Crucii poate fi găsit aici.

Discursul Papei Francisc la Veghea de rugăciune poate fi găsit aici.

Discursul Papei Francisc la sfânta Liturghie de încheiere poate fi găsit aici.

Discursul Papei Francisc la Angelus poate fi găsit aici.

Discursul Papei Francisc la întâlnirea cu voluntarii ZMT poate fi găsit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *