Patroni

patroni gif

Ziua Mondială a Tineretului 2019 se va desfășura sub ocrotirea a 8 sfinți și fericiți, inclusiv fericitul Oscar Romero, recent beatificat.

Sfântul Martin de Porres (1579 – 1639) a fost un frate laic al Ordinului Dominican, cunoscut pentru munca sa cu săracii, construind un orfelinat și un spital pentru copii. A dus o viață austeră, în post și asceză. I-au fost atribuite multe haruri extraordinare și mistice, inclusiv levitația, bilocularea, cunoașterea miraculoasă, vindecarea și capacitatea de a comunica cu animalele.

Sfânta Roza de Lima (1586 – 1617) a urmat spiritualitatea terțiarilor dominicani și a fost cunoscută atât pentru ascetismul propriu, cât și pentru grija față de nevoiașii din orașul ei. Canonizată în 1671, ea este primul sfânt al Americii.

Patronii Zilei Mondiale a Tineretului îl includ și pe Sfântul Juan Diego, căruia i-a apărut Fecioara din Guadalupe în Mexic în 1531; și pe José Luis Sanchez del Rio, un tânăr „Cristero”, care a fost ucis în 1928, la vârsta de 14 ani, pentru că a refuzat să renunțe la credința sa catolică. El a fost canonizat de Papa Francisc la Vatican în octombrie 2016.

Doi sfinți de obicei asociați cu ZMT apar de asemenea pe listă: marele educator al tineretului, Sfântul Ioan Bosco (1815-1888) și papa care a înființat Ziua Mondială a Tineretului, Sfântul Ioan Paul al II-lea (1920-2005).

Ultimii doi patroni ai ZMT sunt dintre fericiți: Arhiepiscopul Óscar Romero (1917 – 1980) din El Salvador, care a fost asasinat în 1980 în timp ce celebra sfânta Liturghie, și sora Maria Meneses (1902-1977), o soră saleziană, a cărei iubire față de Isus și încredere în Fecioara Maria, ajutorul creștinilor, a condus-o să servească nevoilor săracilor, începând cu învățătura catehismului și terminând cu un centru medical, o școală pentru predarea doctrinei sociale a Bisericii și șapte sate pentru familiile sărace. Ea este prima persoană din America Centrală care a fost beatificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *