Întrebări şi răspunsuri

Care este tema Zilei Mondiale a Tineretului din 2016? 

Papa Francisc a ales pentru ZMT Cracovia 2016 următoarea temă: „Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7). O scurtă explicație găsești aici. Mesajul Papei Francisc pentru cea de-a XXXI-a Zi Mondială a Tineretului îl poţi citi aici.

Cum se va desfășura Ziua Mondială a Tineretului din 2016?

Peste două milioane de tineri se vor întâlni la Cracovia pentru o nouă Zi Mondială a Tineretului. Polonia va deveni „campus misericordiae”, un tărâm al milostivirii binecuvântat de viaţa sfântului Ioan Paul al II-lea şi a sfintei Faustina Kowalska, exemplari apostoli ai milostivirii. În mijlocul tinerilor va fi prezent papa Francisc care a declarat acest eveniment ca un „Jubileu al tinerilor” în cadrul „Jubileului Extraordinar al Milostivirii”.

Detalii despre program poţi citi aici.

Ce este Festivalul Tineretului?

Un program religios, artistic și cultural are loc în după-amiezile și serile din timpul celor trei zile de cateheză, cu excepția perioadelor când au loc principalele evenimente. Festivalul Tinerilor este compus din inițiative deschise și libere cu caracter artistic, religios și spiritual. Acest aspect al ZMT oferă pelerinilor posibilitatea de a participa la concerte, expoziții, workshop-uri, evenimente sportive, teatru și multe altele. Festivalul Tinerilor este pregătit pentru pelerini, de către pelerini. Orice persoană are posibilitatea de a participa nu numai ca spectator ci, de asemenea, ca artist sau organizator.
Diferitele comunități, congregații și mișcări religioase au grijă de aspectul spiritual al Festivalului Tinerilor în timpul Zilei Mondiale a Tineretului. În 2016, bisericile din Cracovia și incintele, piețe și grădini, terenuri, săli de sport, stadioane și instituțiile culturale vor deveni locuri de rugăciune și întâlniri de evanghelizare pentru grupuri din Polonia și din întreaga lume.

Cum se vor desfășura Zilele în Dieceză?

Acestea preced principalele celebrări la Ziua Mondială a Tineretului; sunt un timp pe care pelerinii îl petrec în diecezele alese din țara gazdă. Zilele în dieceze se vor desfășura în perioada 20 – 25 iulie. Pentru pelerini, Zilele în dieceze sunt o invitație la a descoperi bogăția Bisericii din Polonia, precum și pentru a întâlni familiile și tinerii care doresc să îi primească. Pentru gazde, este o oportunitate de a lua parte la sărbătoarea credinței și bucuriei, împreună cu tineri din toate colțurile lumii.

Care este vârsta pelerinilor la ZMT?

Dat fiind faptul că activităţile Zilei Mondiale  a Tineretului sunt proiectate şi organizate pentru cei „tineri”, participanţii vor trebui să aibă o vârstă minimă de 16 ani şi, de preferat, o vârstă maximă de 30 ani. 

Bineînţeles la ZMT sunt invitate şi familiile tinere cu copii mai mici de 14 ani; responsabilitatea supravegherii  copiilor se consideră însă de datoria integrală a părinţilor. 

Pot participa și tinerii cu nevoi speciale?

Pe parcursul procesului de pregătire, Comitetul local de organizare a ZMT  va acorda atenţie necesitaţilor speciale ale tinerilor cu dizabilităţi, pentru a asigura fiecăruia dintre aceştia condiţii de cazare adecvate şi participarea la toate celebrările ZMT.  Natura specifică a acestor nevoi speciale va trebui indicată în cadrul procesului de înregistrare. 

 Cum mă pot pregăti spiritual?

Te invităm să reciţi cât mai des rugăciunea oficială a ZMT. O găseşti aici.

Un răspuns la Întrebări şi răspunsuri

  1. Martinas Alexandru spune:

    Bună ziua! Preţul care este? O zi frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *