În cursul zilei de 3 septembrie 2010 a fost publicat Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului. Această zi va fi celebrată, ca în fiecare an, în Duminica Floriilor, la data de 17 aprilie 2011. Anul viitor va avea loc şi întâlnirea mondială a tinerilor la Madrid, în perioada 16 – 21 august 2011.
Pornind de la tema Zilei Mondiale a Tineretului din 2011, „Înrădăcinaţi şi zidiţi în Cristos, întăriţi în credinţă” (cf. Col 2,7), Sfântul Părinte lansează tinerilor invitaţia de a participa la întâlnirea de la Madrid: „aş dori ca toţi tinerii, atât aceia care împărtăşesc credinţa noastră în Isus Cristos, cât şi aceia care ezită, care sunt în dubiu sau nu cred în El, să poată trăi această experienţă ce poate fi decisivă pentru viaţă”.
În deschiderea mesajului Papa reaminteşte tinerilor că „omul este cu adevărat creat pentru ceea ce este măreţ, pentru infinit”. Tinereţea rămâne vârsta în care se caută ceea ce este măreţ dincolo de toate preocupările legitime şi apăsătoare (studiile, un loc de muncă, stabilitate, etc). ăn contextul în care se constată o „eclipsă a lui Dumnezeu”, un fel de amnezie, Sfântul Părinte îi îndeamnă pe tineri să intensifice drumul de credinţă, deoarece ei sunt viitorul societăţii şi al Bisericii.
Pentru a explica tema Zilei Mondiale a Tineretului, Papa Benedict al XVI-lea foloseşte trei imagini sugestive: „«înrădăcinat» evocă un copac şi rădăcinile sale care îl alimentează; «zidit» se referă la construcţia unei case; «întărit» face referinţă la creşterea forţei fizice şi morale”. Explicând aceste imagini Sfântul Părinte adresează întrebări profunde pentru a trezi reflecţia asupra propriei vieţi: Care sunt rădăcinile noastre? Ce sens are viaţa mea, ce scop, ce direcţie ar trebui să îi dau? „A fi înrădăcinaţi în Cristos înseamnă a răspunde în mod concret la chemarea lui Dumnezeu, având încredere în El şi punând în practică Cuvântul său.” Este evocată figura lui Abraham care l-a ascultat pe Dumnezeu şi s-a încrezut în El. Papa îi îndemnă pe tineri: „Sa nu-i credeţi pe cei care vă spun că nu aveţi nevoie de alţii pentru a construi viaţa voastră! Sprijiniţi-vă, în schimb, pe credinţa celor dragi vouă, pe credinţa Bisericii şi mulţumiţi Domnului pentru că aţi primit-o şi v-aţi însuşit-o.”
Papa aminteşte că în contextul nostru cultural există numeroase influenţe care încearcă să îndepărteze de Dumnezeu, dorind să creeze un „paradis fără El”. Concluzia este dureroasă: „Experienţa ne învaţă că lumea fără Dumnezeu devine un «infern»: prevalează egoismele, rupturile în familii, ura dintre persoane şi popoare, lipsa iubirii, a bucuriei şi a speranţei.” Doar dacă persoanele primesc prezenţa lui Dumnezeu se poate construi o civilizaţie a iubirii, în care fiecare persoană este respectată. Contextul actual face ca trăirea credinţei să fie dificilă, ceea ce ne aminteşte de Crucea lui Cristos, expresia cea mai mare a iubirii lui Dumnezeu faţă de om. De aceea Sfântul Părinte spune „nu pot să nu vă invit să primiţi Crucea lui Cristos, semn al iubirii lui Dumnezeu, ca izvor de viaţă nouă. În afara lui Cristos mort şi înviat nu este mântuire! Doar El poate să elibereze lumea de rău şi să facă să crească Împărăţia dreptăţii, a păcii şi a iubirii către care aspirăm cu toţii.”
Sf. Părinte continuă mesajul vorbind despre experienţa apostolului Toma care doreşte să aibă o dovadă a învierii lui Cristos. Fiecare creştin doreşte să îl vadă pe Cristos, să poată vorbi cu el. să simtă prezenţa sa. Acest lucru este posibil prin intermediul sacramentelor şi prin slujirea celor nevoiaşi. „Deschideţi şi cultivaţi un dialog personal cu Cristos, în credinţă. Cunoaşteţi-l prin intermediul citirii Evangheliilor şi a Catehismului Bisericii Catolice; intraţi într-un colocviu cu El în rugăciune, daţi-i încrederea voastră: no s-o trădeze niciodată!” – spune Sf. Părinte.
Spre finalul mesajului tinerii sunt îndemnaţi să fie adevăraţi mărturisitori ai credinţei şi ale valorilor creştine şi să rămână ataşaţi de Biserică. „În era globalizării, spune Papa, fiţi mărturisitori ai speranţei creştine în lumea întreagă: sunt mulţi cei care doresc să primească această speranţă! … dacă veţi crede, dacă veţi şti să trăiţi şi să mărturisiţi credinţa voastră în fiecare zi, veţi deveni instrumente pentru a face ca şi alţi tineri să regăsească sensul şi bucuria vieţii, ce se naşte din întâlnirea cu Cristos!”
La final, Papa Benedict al XVI-lea reînnoieşte invitaţia adresată tinerilor de a participa la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid! Cuvintele finale sunt o încurajare enormă şi, totodată, ca un balsam pentru tineri: „Dragi tineri, Biserica are nevoie de voi! Are nevoie de credinţa voastră vie, de caritatea voastră creativă şi de dinamismul speranţei voastre. Prezenţa voastră reînnoieşte Biserica, o re-întinereşte şi îi dă un elan nou. De aceea Zilele Mondiale ale Tineretului sunt un har nu doar pentru voi, ci pentru tot Poporul lui Dumnezeu.”
Mesajul Sfântului Părinte se evidenţiază printr-un limbaj prietenos care arată apropierea Papei de tineri şi denotă preţuirea ce o are faţă de aceştia. Nu lipsesc temele profunde de reflecţie şi îndemnurile semnificative ce arată încrederea pe care Papa o are în tinerii care doresc să îşi trăiască credinţa. Sunt emoţionante mărturiile din viaţa personală pe care le oferă Sfântul Părinte: contextul socio-politic din timpul tinereţii sale, aspiraţiile generaţie de tineri din care făcea parte, căutările legate de vocaţia sa şi hotărârea de a deveni preot. Toate aceste mărturii arată cât de aproape este Papa de tineri, cât de bine cunoaşte realitatea vieţii lor dar şi cât de mult doreşte ca ei să fie fericiţi prin credinţa în Cristos.
Pr. Felix Roca