Întâlnirea internaţională de pregătire pentru ZMT Lisabona 2023

În perioada 17-19 octombrie 2022 a avut loc la Fatima, în Portugalia, întâlnirea internaţională de pregătire pentru ZMT Lisabona 2023. La întâlnire au participat delegaţii ale conferinţelor episcopale, ale mişcărilor şi asociaţiilor de tineri şi ale congregaţiilor religioase din întreaga lume: 280 de participanţi din 180 de ţări. Întâlnirea pregătită de Comitetul de Organizare Local (COL) în colaborare cu Secţiunea de Tineret din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă a avut menirea de a oferi informaţii referitoare la evenimentul care va avea loc în perioada 1-6 august 2023 la Lisabona, precum şi de a culege sugestii şi recomandări din partea responsabililor cu pastoraţia tineretului. Din partea Conferinţei Episcopilor din România au participat părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Naţional pentru Pastoraţia Tineretului, şi Raluca Cocuţ, voluntară în cadrul aceluiaşi oficiu.

În prima zi, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă, a subliniat că următoarea Zi Mondială a Tineretului (ZMT), de la Lisabona, este una dintre „cele mai importante”, deoarece va avea loc în perioada post-pandemică: „Este poate una dintre cele mai importante, în ultimii 30 de ani, pentru că urmează să renască din nou, după mult timp, de la ZMT Panama”. Oficialul Sfântului Scaun a susţinut că este necesar „să-i lăsăm pe tineri să fie protagonişti”, cu „ideile lor creative”.

Întâlnirea de la Fatima a inclus un mesaj video din partea Papei Francisc, care i-a salutat pe participanţi. „Du-te şi spune-i mamei ce faci. Nu vă simţiţi niciodată orfani: o aveţi pe Maica Maria şi pe Maica Biserică”, a spus el. Papa Francisc a subliniat, de asemenea, importanţa ascultării „cu inima” încurajându-i pe participanţi în munca lor.

Cardinalul Manuel Clemente, patriarh de Lisabona, a subliniat că acest ZMT este un eveniment important de „revitalizare” şi „întinerire” a Bisericii şi a societăţii. Oficialul portughez a vorbit despre un moment „unic”, care a stârnit „cel mai mare interes” din partea autorităţilor politice. Episcopul Jose Ornelas Carvalho, preşedintele Conferinţei Episcopale Portugheze, a exprimat bucuria bisericii locale de a găzdui acest important eveniment.

În prima zi a întâlnirii, a fost prezent cu un cuvânt de încurajare şi preşedintele Parlamentului portughez, Augusto Santos Silva, care a exprimat bucuria poporului portughez de a găzdui următorul ZMT şi care i-a asigurat pe toţi cei prezenţi de ospitalitatea şi grija cu care statul contribuie la buna organizare a întâlnirii mondiale din 2023.

În prima sesiune plenară din cea de-a doua zi a întâlnirii, departamentul de voluntariat a prezentat audienţei oportunităţile de voluntariat pe care ZMT Lisabona le pune la dispoziţia tinerilor din întreaga lume: pe termen lung, pe termen mediu sau pe termen scurt, precum şi toate beneficiile incluse, puse la dispoziţie de comitetul local de organizare.

De asemenea, au fost atinse aspecte ce privesc Zilele în Dieceze. Atât marile oraşe, cât şi comunităţile mai mici se pregătesc să primească pelerini de pe întreg mapamondul. Zilele în Dieceza vor avea loc în perioada 26-31 iulie 2023 şi vor fi o oportunitate pentru tineri să cunoască comunităţile locale, particularităţile diecezane, vor descoperi cultura portugheză şi vor trăi o experienţă misionară în stilul ZMT.

În ultima sesiune a dimineţii au fost prezentate mai multe detalii cu privire la înscrieri. S-au prezentat opţiunile de înregistrare, informaţiile şi documentele necesare şi aspectele logistice care trebuie respectate de fiecare grup care se înscrie la ZMT Lisabona 2023.

Lucrările de după-amiază au cuprins dezbaterile în grupuri mici, unde fiecare delegat a putut contribui cu recomandări, propuneri şi aspecte importante în ce privesc participarea tinerilor la ZMT Lisabona din propriile ţări şi comunităţi. Concluziile discuţiilor în grupuri mici precum şi ale COL au fost împărtăşite în plenara din ultima parte a zilei.

Cea de-a treia zi a întâlnirii a fost rezervată vizitei la Lisabona, unde participanţii de la Fatima s-au întâlnit cu primarul capitalei portugheze. Apoi, COL au prezentat tuturor celor prezenţi locurile evenimentelor centrale unde tineri de pe întreg mapamondul se vor întâlni în 2023: parcul pentru liturghia de deschidere şi Via Crucis, locaţia pentru Centrul Vocaţional şi Parcul Reconcilierii, precum şi locul unde vor avea loc seara de veghe şi Liturghia de încheiere a ZMT Lisabona, în prezenţa Papei Francisc.

Desfăşurată la Fatima, la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria, întâlnirea a fost îmbogăţită cu multe momente de rugăciune şi de comuniune, în care au fost încredinţate toate pregătirile întâlnirii, precum şi reuşita acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *