de Paolo Ondarza
Viaţa lui Cristos umple şi mântuieşte tinerii din orice epocă. Dau mărturie despre asta cei 13 patroni ai următoarei Zile Mondiale a Tineretului care se va celebra la Lisabona în 2023. Sala de Presă a Sfântului Scaun a difuzat la 18 mai 2022 prezentarea acestor figuri scrisă de patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente şi inserată ca prefaţă la o carte publicată de Edizioni Paoline şi de Edizioni San Paolo.
Treisprezece lumini de sfinţenie pentru zilele noastre. Sunt figurile indicate tinerilor de Comitetul Local de Organizare a Zilei Mondiale a Tineretului care se va desfăşura la Lisabona de la 1 la 6 august 2023. Fiecare dieceză din oraşul portughez a ales sfinţi sau sfinte care sunt de referinţă în contextul fiecărei realităţi diecezane pentru a-i ajuta pe participanţii la ZMT să meargă spre acest mare eveniment.
Patroana prin excelenţă este Fecioara Maria, tânăra femeie care a acceptat să fie Mama Fiului lui Dumnezeu întrupat. Maria este cea care îl duce pe Isus celorlalţi şi este un model şi astăzi într-o lume care aşteaptă vestea de mântuire a lui Cristos. Printre eroii credinţei figurează şi Sfântul Ioan Paul al II-lea, inventatorul ZMT, Sfântul Ioan Bosco, Sfântul Vincenţiu, diacon şi martir din secolul al VI-lea şi apoi sfinţii care au plecat din Lisabona pentru a duce evanghelia în lume: Sfântul Anton, Sfântul Bartolomeu al martirilor, Sfântul Ioan de Brito.
În afară de asta, tinerilor care vor lua parte la Ziua Mondială a Tineretului 2023 le este oferit exemplul câtorva fericiţi de vârsta lor, precum Ioana a Portugaliei, fiica regelui Alfons al V-lea, care în locul coroanei a preferat viaţa de claustrare; tânărul iezuit Ioan Fernandes care a fost martirizat în 1570 în largul Canariilor în timp ce mergea în Brazilia ca misionar; Maria Clara a Pruncului Isus, o tânără aristocrată care, devenită orfană, a decis să devina „mama” celor uitaţi întemeind Franciscanele Spitaliceşti ale Neprihănitei Zămisliri.
În sfârşit la lisabonenii al căror proces de canonizare este în desfăşurare se adaugă Fericitul Pier Giorgio Frassati, care escaladând Alpii şi slujindu-i pe săraci a trăit cu bucurie, dinamism şi caritate evanghelia până la moartea sa la Torino la vârsta de 24 de ani; Fericitul Marcello Callo, scout, mort în 1945 în lagărul de concentrare de la Mauthausen unde a desfăşurat operă de apostolat în pofida condiţiilor dure din lagăr şi fericiţii Chiara „Luce” Badano şi Carlo Acutis care, loviţi de boală când erau adolescenţi, au trăit suferinţa împreună cu Cristos Răstignit, oferind zilelor noastre o luminoasă mărturie de credinţă.
(După Vatican News, 18 mai 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
Sursa: ercis.ro