Bilanț și perspective la Întâlnirea internațională despre Zilele Mondiale ale Tineretului: Madrid 2011-Rio 2013

Peste 300 de delegaţi din 98 de ţări şi 45 de asociaţii, comunităţi şi mişcări de tineret au celebrat a XXVII-lea Zi Mondială a Tineretului la Rocca di Papa participând la Întâlnirea internaţională despre Zilele Mondiale ale Tineretului: Madrid 2011-Rio 2013. La întâlnirea organizată de Consiliul Pontifical pentru Laici, în perioada 29 martie – 1 aprilie 2012, au participat şi Comitetele locale de organizare de la Madrid şi de la Rio.

Prima zi a fost deschisă de salutul Card. Stanislaw Rylko, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Laici, care a evidenţiat faptul că Zilele Mondiale ale Tineretului au devenit o parte integrantă a pastoraţiei tineretului le nivelul de Bisericii universale. Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid, a continuat Card. Rylko, a fost o adevărată „cascadă de lumină” şi „un medicament împotriva oboselii de a crede”, după cum chiar Papa Benedict al XVI-lea a numit-o. Întreaga zi a fost dedicată analizei ZMT Madrid 2011. Card. Antonio Maria Rouco Varella, arhiepiscopul de Madrid, Yago de la Cierva, directorul executiv al ZMT Madrid şi pr. Gregorio Roldán, secretatul general ZMT Madrid, au analizat impactul ZMT Madrid asupra Arhidiecezei de Madrid şi asupra pastoraţie din Spania, precum şi aspectele de organizare şi logistice. Bilanţul a fost îmbogăţit de intervenţiile delegaţilor naţionali din cele cinci continente, care au vorbit despre roadele ZMT Madrid în ţările din care provin. Ziua s-a încheiat cu sfânta Liturghie de mulţumire pentru ZMT Madrid, prezidată de Card. Antonio Maria Rouco Varella.

Tema zilei de vineri, 30 martie, a fost Spre Rio 2013. Mons. Orani João Tempesta, arhiepiscop de Rio de Janeiro,  a vorbit despre importanţa ZMT Rio pentru întreaga Biserică din Brazilia. Mons. Eduardo Pinheiro da Silva, preşedintele Comisiei episcopale pentru Tineret, şi pr. Carlos Savio, responsabilul Sectorului Tineret al Conferinţei Episcopale din Brazilia, împreună cu Comitetul local de organizare au scos în evidenţă aspectele pastorale şi organizatorice ale ZMT 2013. Toate intervenţiile au fost însoţite de imagini deosebite care au redat bogăţia spirituală a Bisericii din Brazilia şi a frumuseţile naturale ale oraşului Rio de Janeiro. Mons. Orani João Tempesta a specificat că ZMT 2013 este providenţială pentru întreaga Brazilie şi în special pentru oraşul Rio care, a spus arhiepiscopul, este un oraş foarte religios, dincolo de aspectele pentru care este mai cunoscut în lume: carnavalul, fotbalul şi plaja. Împreună cu delegaţii naţionali au fost analizate aspectele organizatorice şi s-au făcut propuneri pentru buna desfăşurare a ZMT Rio 2013.  În cursul după-amiezii au fost prezenţi prefectul statului Rio, primarul aceluiaşi oraş şi ambasadorul Braziliei pe lângă Sfântul Scaun, însoţiţi de diferiţi reprezentanţi ai autorităţilor civile. Ziua s-a încheiat cu sfânta liturghie prezidată de Mons. Orani João Tempesta.

După sfânta Liturghie, prezidată de Card. Stanislaw Rylko, a treia zi a fost de dedicată unei reflecţii asupra temei Formarea tinerilor: o misiune prioritară pentru Biserică. Au intervenit Mons. Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici, şi pr. Fabio Attard, Consilier general al Salezienilor pentru pastoraţia tineretului. Pr. Fabio a susţinut conferinţa cu titlul Pastoraţia tineretului în faţa provocărilor educative actuale. Au urmat diferite mărturii despre experienţe de formare a tinerilor. Lucrările întâlnirii au fost încheiate de Card. Stanislaw Rylko, care în discursul său a vorbit despre lucrările întâlnirii ca despre un Cenacol de unde responsabilii sunt trimişi în misiune la tinerii de azi. Totodată, cei care lucrează în pastoraţia tineretului sunt chemaţi să răspundă la strigătul atâtor tineri: „Biserică, unde eşti?” Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Laici a cerut participanţilor să insereze munca lor în contextul actual al Bisericii, făcând referinţă la noua evanghelizare şi la Anul credinţei. A fost evidenţiat şi rolul important pe care îl are YOUCAT, catehismul pentru tineri.

Duminică, 1 aprilie, delegaţii au participat la sfânta Liturghie din Duminica Floriilor şi Ziua Mondială a Tineretului prezidată de Papa Benedict al XVI-lea, în Piaţa Sf. Petru. În cadrul omeliei Sf. Părinte s-a referit la sărbătoarea tinerilor: „Dragi tineri, care v-ați adunat aici! Aceasta este Ziua voastră în mod particular, oriunde în lume este prezentă Biserica. De aceea vă salut cu mare afecțiune! Duminica Floriilor să fie pentru voi ziua deciziei, a deciziei de a-l primi pe Domnul și de a-l urma până la capăt, a deciziei de a face din Paștele morții și învierii sale sensul vieții voastre de creștini. Este decizia care aduce adevărata bucurie…” Înaintea rugăciunii Angelus Papa i-a salutat pe delegaţii care au participat la întâlnire şi i-a îndemnat să continue cu încredere munca lor.

Întâlnirea internaţională despre Zilele Mondiale ale Tineretului: Madrid 2011-Rio 2013 s-a încheiat la Centrul Internaţional de Tineret San Lorenzo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *