Interviu cu părintele Rafael Fornasier, membru al Comisiei Pastorale Episcopale pentru Viață și Familie al Conferinţei Naţionale a Episcopilor din Brazilia (CNBB)
În timpul Zilei mondiale a Tineretului de la Rio de Janeiro vor fi distribuite mai mult de doua milioane de copii, în patru limbi, al Manualului de Bioetică pentru tineri, intitulat Cheile Bioeticii.
“Conținutul a fost elaborat de către profesioniștii din câmpul bioeticii, al sănătății și al științelor umane și sociale. Mulți dintre ei sunt în strânsă legatură și colaborare cu Fundația Jerome Lejeune, instituită pentru a continua activitățile profesorului Lejeune”, a explicat pentru Zenit părintele Rafael Fornasier, consul al Comisiei Pastorale Episcopale pentru Viață și Familie al Conferinței episcopale naționale a Braziliei CNBB
În 1958 ginecologul și pediatrul francez Jerome Lejeune a descoperit că sindromul Down este o anomalie genetică, celulele conțin 3 perechi de cromozomi 21 în loc de doi, pentru aceea sunt chemate și trinomul 21. De atunci, Lejeune s-a dedicat căutarii știintifice a unui tratament pentru a vindeca sindromul și a ameliora viața celor care poartă trinomul 21, respingând ferm legalizarea avortului.
Cheile Bioeticii – pregătit de Fundatia Jerome Lejeune, în colaborare cu Comisia Naționala de Pastorală a familie a CNBB și cu Centrul de studii Bisanitarios (Spania) – este o reelaborare a manualului al aceleași Fundații Jerome Lejeune din Franța, distribuit gratuit cu puțini ani mai devreme în diverse limbi.
Ideea distribuirii în timpul ZMT-ului a plecat de la întâlnirile conduse de Fundația Jerome Lejeune cu episcopii, preoții și credincioșii care lucrează în bioetică, ajungând așa la o propunere comună care a fost făcuta odată cu organizarea Întânirii Mondiale a Tineretului, care, la rândul sau, a îmbrățișat ideea și se implică cu multă putere și dedicare pentru ca manualul să ajungă în mâinile tinerilor”, a spus părintele Rafael pentru ZENIT.
Introducerea manualului, semnată de monseniorul Orani Joao Tempesta, arhiepiscop de Rio, și de Jean-Marie Le Mene, președintele Fundației Jerome Lejeune, afirmă: “Se tratează despre o prezentare obiectivă ale marilor probleme bioetice cu care toți ne confruntăm și care ne prind deseori nepregătiți. Fondat pe temeliile științei și ale rațiunii, Cheile Bioeticii permit cititorului să culeagă în mod simplu informații precise și riguroase, căruia credința Bisericii reușește să le dea o întreagă semnificație.
Manualul – explică părintele Rafael – pe lângă că reușește să dea la sfârșitul textului o listă de referințe bibliografice, se bazează și pe actualele ipoteze ale cercetătorilor. A fost adus la zi și revizuit în ceea ce privește terminologia și aplicarea lui de la o țară la alta, cu ajutorul mai sus amintiților.
După părintele Rafael Fornasier, “Manualul nu are niciun interes de a susține sau apăra una sau alta dintre liniile bioeticii. În fața limbajului sanitar (preocupându-se mai mult de transmiterea bolilor sexuale transmisibile în loc de o adevărată și umană educație sexuală pentru tineri), contraceptivele (îndreptată către controlul nașterilor, fără o corectă informare privind riscul reprezentat de utilizarea metodelor contraceptive amplu răspândite, în mare parte din interes economic), utilitarism (folosind persoanele în scopul cercetării sau de a-i elimina atunci când sunt nedoriți, inutili sau economic cu risc pentru siguranța sistemului social) este ideologic. Manualul își propune de a clarifica unele elemente care să ajute tinerii pentru realizarea unei judecăți etice pentru ceea ce li se propune – uneori impus – ca și informație relativă la temele fierbinți privind viața umană de azi”.
Cheile Bioeticii a primit fonduri pentru editare si distribuție din partea aceleași Fundații Jerome Lejeune și de la generoşi sponsori proveniți din diverse țări.