ZMT Rio – Rugăciunea Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

La sfârşitul acestei celebrări euharistice, cu care am înălţat către Dumnezeu cântarea noastră de laudă şi de recunoştinţă pentru toate harurile primite în timpul acestei Zile Mondiale a Tineretului, aş vrea să-i mulţumesc iarăşi monseniorului Orani Tempesta şi cardinalului Rylko pentru cuvintele pe care mi le-au adresat. Vă mulţumesc şi vouă, dragi tineri, pentru toate bucuriile pe care mi le-aţi făcut în aceste zile. Mulţumesc! Port pe fiecare dintre voi în inima mea! Acum să îndreptăm privirea noastră spre Mama cerească, Fecioara Maria. În aceste zile, Isus v-a repetat cu insistenţă invitaţia să fiţi discipolii săi misionari; aţi ascultat glasul Bunului Păstor care v-a chemat pe nume şi voi aţi recunoscut glasul care vă chema (cf. In 10,4). Oare nu este adevărat că, în acest glas care a răsunat în inimile voastre, aţi simţit duioşia iubirii lui Dumnezeu? Aţi simţit frumuseţea de a-l urma pe Cristos, împreună, în Biserică? Aţi înţeles mai mult că Evanghelia este răspunsul la dorinţa unei vieţi şi mai depline? (cf. In 10,10). E adevărat?

Fecioara Neprihănită mijloceşte pentru noi în cer ca o mamă bună care-i păzeşte pe copiii săi. Maria să ne înveţe cu existenţa ei ce înseamnă a fi discipol misionar. De fiecare dată când ne rugămAngelus, comemorăm evenimentul care a schimbat pentru totdeauna istoria oamenilor. Atunci când îngerul Gabriel i-a vestit Mariei că avea să devină Mama lui Isus, a Mântuitorului, ea, chiar fără să înţeleagă semnificaţia deplină a acelei chemări, s-a încrezut în Dumnezeu, a răspuns: „Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38). Însă imediat după aceea, ce a făcut? După ce a primit harul de a fi Mama Cuvântului Întrupat, n-a ţinut pentru ea acel cadou; s-a simţit responsabilă şi a plecat, a ieşit din casa sa şi a mers în grabă ca s-o ajute pe ruda sa Elisabeta, care avea nevoie de ajutor (cf. Lc 1,38-39); a făcut un gest de iubire, de caritate şi de slujire concretă, purtându-l pe Isus pe care-l avea în sân. Şi acest gest l-a făcut în grabă!

Iată, dragi prieteni, modelul nostru. Cea care a primit darul cel mai preţios din partea lui Dumnezeu, ca prim gest de răspuns se mişcă pentru a-l sluji şi a-l duce pe Isus. Să cerem Sfintei Fecioare Maria ca să ne ajute şi pe noi să dăruim bucuria lui Cristos rudelor noastre, colegilor noştri, prietenilor noştri, tuturor. Nu vă fie frică să fiţi generoşi cu Cristos. Merită! Să ieşiţi şi să mergeţi cu curaj şi generozitate, pentru ca fiecare bărbat şi fiecare femeie să-l poată întâlni pe Domnul.

Dragi tineri, avem o întâlnire la următoarea Zi Mondială a Tineretului, în 2016, la Cracovia, în Polonia. Prin mijlocirea maternă a Mariei, să cerem lumina Duhului Sfânt asupra drumului care ne va duce la această nouă etapă de celebrare bucuroasă a credinţei şi a iubirii lui Cristos.

Acum să ne rugăm împreună…

[Recitarea rugăciunii Angelus]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

(Plaja Copacabana, Rio de Janeiro, duminică, 28 iulie 2013)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *