Numărătoarea inversă a început: mai este doar o lună până la cea de-a 28- Zi Mondială a Tineretului, din Rio de Janeiro, Brazilia, care se va desfăşura în perioada 23-28 iulie, cu tema “Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile” (cf. Matei 28,19). În vederea acestui important eveniment, Cardinalul Stanislaw Rylko, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Laici – care organizează ZMT – a dat un mesaj în care evidenţiază noutăţile pe care le aduce apropiata întâlnire: întoarcerea ZMT în America Latină, la 26 de ani după ZMT din Buenos Aires, Argentina; prezenţa primului Papă latino-american; şi contextul mai larg al Bisericii, în care are loc această ZMT, adică în Anul Credinţei şi în urma Sinodului Episcopilor din toamna trecută, pe tema noii evanghelizări.
“Pentru a călăuzi Biserica, Providenţa l-a chemat pe Papa Francisc, care s-a arătat imediat ca un tată şi un prieten al tineretului”, a scris Cardinalul. “În aceste două luni ale pontificatului său, Papa Francisc a demonstrat deja o mare carismă în a comunica cu tinerii printr-un limbaj simplu şi direct, capabil să atingă inimile şi să trezească conştiinţele”. “Fiecare ZMT trezeşte mari aşteptări şi un mare interes în Biserică. Este un adevărat semn de speranţă. Nu este exagerat să spunem că la fiecare ZMT, Biserica trăieşte un moment special, deoarece fiecare ZMT este un dar special; este ‘o cascadă de lumină şi speranţă’, aşa cum obişnuia să spună Papa Benedict al XVI-lea”.
Cardinalul a descris ZMT ca fiind “una dintre marile alegeri profetice” făcute de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, care a adus o mare schimbare şi noi descoperiri în vieţile atât de multor tineri, şi a condus la multe vocaţii la preoţie şi viaţa consacrată. Papa Ioan Paul al II-lea a descris Zilele Mondiale ale Tineretului ca fiind “laboratoare de credinţă”, a amintit Cardinalul. Aceste Zile sunt de asemenea “un puternic instrument de evanghelizare în lumea tineretului şi de dialog cu tinerele generaţii”. Roadele ZMT, a continuat el, depind de slujirea pastorală realizată înainte şi în timpul evenimentului, şi la fel de mult de cea de după eveniment.
Cardinalul Rylko a adăugat că ZMT este “un loc pentru redescoperirea unei religiozităţi care nu este în contrast cu a fi tânăr”. El a spus că speră ca “tinerii venind din lumea apuseană, atât de puternic secularizată” să poată găsi în Brazilia “o mărturie a unei credinţe tinereşti, pline de entuziasm, tipică ţărilor din America Latină”. Cardinalul a mai arătat că, într-un discurs adresat Curiei Romane în 2011, Papa Benedict al XVI-lea a descris ZMT ca fiind “un real medicament împotriva oboselii în credinţă”.
Cardinalul Rylko a mai vorbit despre efectele ZMT asupra culturii tinerilor. “Se afirmă că în lumea tinerilor are loc o ‘revoluţie tăcută’, a cărei forţă motrice este ZMT. Şi, fără îndoială, mulţumită ZMT, în pragul celui de-al treilea mileniu, Biserica şi-a găsit chipul tânăr, chipul entuziasmului şi al curajului reînnoit. Istoria ZMT este o istorie fascinantă a naşterii unei noi generaţii de tineri, ‘generaţia ZMT’. Ei sunt tinerii care i-au spus ‘da’ lui Cristos, şi au aderat cu convingere la Biserică şi la Papă”.
“Există o întrebare larg răspândită care reiese la fiecare nouă ZMT: întrebarea despre ‘secretul’ acestui fenomen surprinzător care a dezvăluit lumii un chip neaşteptat, nu doar al Bisericii, ci al tineretului de astăzi”, a spus el. “ZMT este un dar care continuă să trezească uimire în Biserică şi în afara ei, şi oferă imagini cu tineretul care sunt foarte diferite de clişeele afişate de mass-media. Aceşti tineri caută un răspuns la întrebările fundamentale ale vieţii şi îl caută în Cristos şi în Biserică”. Pentru zilele de 26, 27 şi respectiv 28 iulie sunt planificate Calea Crucii, veghea de seară şi Liturghia de încheiere pentru această apropiată ZMT.