Am urmărit apariţia Papei în balconul Bazilicii San Pietro, alături de peste 300 de studenţi de la Colegiul Benedictin. Lacrimile ne-au apărut în ochi când s-a anunţat alegerea Cardinalului Jorge Mario Bergoglio, acum Papa Francisc. Aş dori să ofer câteva scurte gânduri. Cred că cele trei trăsături cheie ale acestui pontificat vor fi umilinţa, reforma şi evanghelizarea.
Umilinţa: Aţi văzut-o. Primul act ca Papă, înainte să binecuvânteze poporul, a fost să se roage pentru predecesorul său şi apoi să se închine în faţa turmei sale şi să îi ceară să se roage pentru el. Inclusiv ca şi Cardinal, Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio de Buenos Aires a trăit nu într-un palat ci într-o mică locuinţă, gătindu-şi singur, luând mijloacele de transport în comun. Este un iezuit latino-american ce are dreptatea socială foarte la inimă, dar totuşi s-a distanţat de “teologia eliberării”, care ar vrea de la noi să practicăm învăţătura Evangheliei printr-o perspectivă marxistă. O astfel de atitudine l-a făcut nepopular în zilele lui din seminar. Este nevoie de umilinţă să mergi împotriva valului şi să rămâi ferm alături de adevăr. Este nevoie de umilinţă să îţi recunoşti slăbiciunea şi să ceri rugăciuni. Este nevoie de umilinţă pentru a trăi simplu deşi eşti Prinţ al Bisericii.
Reforma: Papa Francisc a lucrat cu Curia, dar mereu din exterior, nu din interiorul ei. A spus că în Conclav Cardinalii au mers “la capătul pământului” ca să îl găsească. Şi şi-a ales un nume ce nu a mai fost folosit anterior. Acest lucru marchează ceva nou. Sfântului Francisc de Assisi Dumnezeu i-a cerut să rezidească Biserica Sa. Iniţial a crezut că se referă la reconstruirea bisericii San Damiano. Dar în curând a înţeles că era vorba de Biserica întreagă, prin trăirea cu umilinţă a Evangheliei. Papa Francisc va fi un om al reformei. Are un nume de familie italian, dar o perspectivă nouă. Lucrurile nu vor mai decurge ca până acum în Roma.
Evanghelizarea: Unui iezuit, primul Francisc care îi vine în mine nu este Sărăcuţul din Assisi, ci Sf. Francisc Xavier, unul dintre primii însoţitori ai Sfântului Ignaţiu, a cărui limbă nativă, spaniola, o are şi noul Papă. Convertit pe când era tânăr, Sf. Francisc Xavier a mers până la capătul lumii ca să predice Evanghelia, inclusiv în Japonia, înainte să moară în drum spre China. La apropiata Zi Mondială a Tineretului, de la Rio de Janeiro, îl veţi auzi pe noul Papă spunându-le tinerilor această viaţă minunată şi îndemnându-i să fie asemenea Sf. Francisc Xavier. Fiţi siguri de aceasta. Va fi un pontificat marcat de o învigorare a noii evanghelizări.
Presa din lumea întreagă a vorbit săptămâni întregi despre scandalurile şi problemele Bisericii. Am văzut însă sute de studenţi cu lacrimi în ochi deoarece au văzut un nou Părinte în credinţă. Noi şi presa seculară nu vedem la fel aceeaşi realitate. Sfântul Părinte, copleşit ca orice om umil de o astfel de sarcină, nu este orb la problemele Bisericii, dar vede Biserica aşa cum am văzut-o şi eu astăzi la Colegiul Benedictin: tânără, credincioasă, vibrantă. El este omul pe care Duhul Sfânt l-a ales să conducă această Biserică tânără prin ape agitate, prin umilinţă, reformă şi mai ales noua evanghelizare! (Edward Mulholland este profesor la Institutul Gregorian din Colegiul Benedictin din SUA.)