Siguranţa – prioritate de top la ZMT Rio

corcovado_mountain_and_sugarloaf_mountain_in_distance_rio_de_janeiro_brazil_wallpaper-normal

O dată cu alegerea noului Pontif, Francisc, aşteptările privind participarea la ZMT au crescut. Se preconizează prezenţa altor câteva mii de tineri, peste numărul de 2.000.000 vehiculat iniţial, ce vor participa la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro în iulie, fapt ce a atras după sine stabilirea unui plan de monitorizare a siguranţei participanţilor şi a aplicării legilor ca una dintre priorităţi pentru Ministerele Apărării şi cel al Justiţiei, responsabile cu asigurarea securităţii evenimentului.

Muntele Corcovado, una dintre principalele atracţii din Rio a fost folosit ca bază de antrenament pentru 70 de agenţi ai Batalionului Special de Operaţii al poliţiei (BOPE), Brigada Canină şi Forţele Aeriene, alături de 12 maşini ale poliţiei şi un aparat de zbor. Antrenamentul s-a desfăşurat în cinci etape: apărare antiaeriană, prevenirea atentatelor asupra trenului din Corcovado, salvarea victimelor, poziţionarea trăgătorilor de elită şi demonstraţii utilizând echipamentul din dotare. „Prin intervenţia unităţii tactice, am identificat riscuri potenţiale în Corcovado şi modalitatea de a le combate în cazul unui potenţial pericol. Obiectivul nostru, acela de a fi pregătiţi pentru aceste potenţiale evenimente a fost atins prin acest training”, a precizat purtătorul de cuvânt al BOPE, maiorul Ivan Blaz.

În luna martie a anului curent, 76 de membri a forţelor poliţiei şi militare s-au alăturat forţelor municipale în vederea participării la cursul privind Controlul de masă cu Batalionul de Intervenţie Şoc, în Estacio, zona centrală a oraşului, cu colaborarea unor agenţi europeni. Conform Comunicatului Oficial al Secretariatului Statului pentru Securitate, acest curs priveşte Controlul Infractiunilor, organizat într-un pachet de cursuri cu finalitate prestabilită între Subsecretariatul Educaţiei, Brigada de Prevenire a Criminalităţii, Secretariatul Securităţii şi Ambasada Spaniei.

Scopul este acela de a instrui forţele militare şi civile în vederea marelui eveniment. Adiacente cursurilor menţionate anterior, o serie de alte instrumente de pregătire au fost activate ca „Aplicarea legii în cazul grupurilor de persoane ” Analiza Riscurilor”, ” Anti-terorism şi Contraterorism”, ” Identificarea zonelor cu potenţial de risc”, ” Sisteme de Gestiune a Incidentelor” şi ” Ameninţări externe”.

De asemenea, conform Biroului de Comunicaţii, previziunile indică 4520 de profesionişti, incluzând forţe militare şi civile, precum şi agenţi reprezentai ai altor instituţii implicaţi în cursurile de securitate în acest an. În plus cursurile beneficiază şi de participarea poliţiei federale, a celei municipale şi a pompierilor.

” Siguranţa unui eveniment de o asemenea amploare ca Ziua Mondială a Tineretului antrenează toate cele trei nivele guvernamentale (Federal, Statal şi Municipal) astfel încât definirea strategiilor, coordonarea acţiunilor de securitate şi protecţie sunt de competenţa Guvernului Federal, exercitată prin Ministerele de Justiţie şi al Apărării. De asemenea, schimburile de experienţă cu forţele civile spaniole şi italiene şi chiar cu cele ale Statului Vatican sunt menite a asigura o şi mai bună implementare a practicilor de securitate; implementarea unui sistem operativ suplimentar în cadrul poliţiei statale în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor, precum şi participarea efectivă pe durata întregului proces de pregătire şi organizare sunt conduse de Guvernele Federal şi Municipal, fără a desconsidera colaborarea strânsă cu Comitetul de Organizare a ZMT, a afirmat Subsecretarul Securităţii Evenimentelor Majore, Roberto Alzir.

Pentru Wiktoria Katarzyna, din Polonia, schimbul de experienţă între forţele poliţiei este un lucru pozitiv. ” Forţele de poliţie poloneze, de exemplu, sunt în permanent contact şi în continuă cooperare cu celelalte forţe europene de poliţie, ceea ce este foarte bine” a spus tânără de 21 de ani. Locuind în Tijuca, Wiktoria afirmă că perspectiva sa asupra oraşului s-a schimbat complet. ” Într-adevăr trebuie să ai grijă, dar nu mai mult decât în oricare alt oraş”, a mai spus ea.

Întrebat ce aşteptări are cu privire la ZMT ce se apropie, James Kelliher, din Londra, Anglia spune că şi-ar dori să vadă aceeaşi atmosferă de sărbătoare ca şi în perioada Carnavalului, unde totul să fie controlat eficient de către poliţie. ” Ştiu că totul se va rezolva şi toată lumea se va bucura de eveniment ” a mai precizat tânărul voluntar de 27 de ani.

Rolul echipelor de securitate la ZMT Rio 2013

Numărul agenţilor antrenaţi în apărare şi protecţie în cadrul ZMT nu este încă finalizat în corespondenţă cu cele trei nivele de guvernare. Cu toate acestea, Guvernul Federal investeşte resurse financiare şi umane în asigurarea protectiei oraşului Rio, considerând ZMT o prioritate.

Pentru aceasta, a fost creat Secretariatul Special al Securităţii pentru Evenimente Majore (Sesge) din cadrul Ministerului de Justiţie, în vederea coordonării acţiunilor de securitate pentru evenimente ca ZMT. În consecinţă, toate forţele de ordine vor fi implicate conform protocolului de activităţi, un manual ce nu permite improvizaţii în timpul evenimentului şi protocoalelor de acţiune, un manual detaliat pe paşi, conţinând peste 50000 de acţiuni prescrise. Conform Sesge, obiectivul principal al acestei planificări riguroase este acela de a-l implementa ulterior sistemelor de asigurare a securităţii în Brazilia.

Politia Federală

Va asigura protecţia Sfântului Părinte Francisc, în calitate de şef de stat. Siguranţa Sfântului Părinte va intra nu numai în atribuţiile poltiei federale, ci se va distribui concentric într-un efort comun a echipelor de lunetişti, elicoptere, serviciile de inteligenţă, care vor coopera pentu a proteja atât poliţia federală, cât şi pe Sfântul Părinte.

Poliţia Federală a Autostrăzilor

Escorta asigurată Papei va fi sub directa coordonare a Poliţiei Federale a Autostrăzilor. În ultimii 40 de ani, Poliţia Federală a Autostrăzilor a fost responsabilă cu asigurarea securităţii tuturor vizitelor Suveranului Pontif. Din acest motiv, Guvenul Federal a optat pentru menţinerea neschimbată a acestei structuri.

Poliţia Militară

Poliţia militară va avea în subordine blocarea şi deblocarea accesului pe drumurile naţionale, siguranţa obiectivelor turistice şi libera circulaţie a grupurilor de persoane. În concluzie, asigurarea respectării legilor in contextul urban e de competenţa acestei echipe.

Forţele de Securitate Naţională

Forţele de Securitate Naţională vor fi contingente celorlate organe de ordine, fiind activate doar în caz de necesitate.

Poliţia civilă

Poliţia civilă nu va avea un rol operativ. Ca şi consecinţă a creşterii numărului de turişti în oraş, poliţia civilă va fi responsabilă de asigurarea securităţii persoanelor (locuitori şi turişti), controlând fluxurile de persoane şi oferind informaţii.

Forţele Armate

Ministerul Apărării nu va amplasa militari şi echipament militar pe străzi. Armata, precum şi Serviciile de Inteligenţă Braziliene vor fi responsabile de apărarea suveranităţii şi a intereselor naţionale, prin gestionarea facilităţilor strategice, însă fără a abuza de prezenţa militarilor pe străzi, aceştia fiind reperabili doar în caz de necesitate.

Garda Municipală

Garda Municipală pune la dispoziţie zece echipe operative amplasate strategic în punctele de atracţie turistice, dar şi patrulând în apropierea staţiilor de metrou şi a celor de tren. Cel puţin 200 de agenţi vor fi distribuiţi în cele zece unităţi operative, în timp ce evenimentelor din cadrul ZMT le vor fi atribuite aproximativ 1300 de agenţi, cu preponderenţă în Copacabana.

În final e de competenţa securităţii zilnice a Rio transmiterea informaţiilor anticipat, pentru ca întreaga populaţie să contribuie la succesul ZMT. Aceasta e o oportunitate pentru Rio de Janeiro în a demonstra competenţă în organizarea unui eveniment de asemenea amploare şi contribuie la reflectarea mândriei locuitorilor în a găzdui evenimente mondiale de amploare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *