Programul oficial al vizitei Papei Francisc la Rio pentru ZMT


Pope Francis swaps his skullcapPapa Francisc se va afla în Brazilia în perioada 22-29 iulie 2013, pentru a prezida evenimentele celei de-a 28-a Zi Mondiale a Tineretului, ce se va desfăşura la Rio de Janeiro pe tema “Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile”. Pontiful va avea numeroase întâlniri oficiale, eclesiale şi de solidaritate, dar şi un moment de întâlnire cu Biserica locală, la Aparecida. Tineri de pe cinci continente îl vor “însoţi” pe Papa Francisc în prima sa călătorie apostolică internaţională.
Papa va păşi pe pământul brazilian în jurul orei 16, ora locală, în ziua de luni, 22 iulie, pe aeroportul internaţional al oraşului. După o oră, va avea loc vizita curtoazie la preşedintele Dilma Roussef, în palatul Guanabara, şi apoi repausul la reşedinţa din Sumaré, care se va prelungi şi în ziua următoare.

Miercuri, 24 iulie, Sfântul Părinte va merge cu elicopterul la Sanctuarul Fecioarei de la Aparecida, pentru a o venera aici şi a-i încredinţa reuşita întâlnirii. El va concelebra, la ora 10.30, Liturghia în Bazilică, şi apoi va lua masa de prânz cu Episcopii din regiune şi cu viitorii preoţi, la Seminarul Bon Jésus din Aparecida. Ziua se va încheia la orele 18.30 cu vizita la Spitalul Sf. Francisc de Assisi, care se ocupă de recuperarea dependenţilor de droguri şi de alcool. Prima acţiune la care va participa Papa joi, 25 iulie, va fi binecuvântarea steagurilor olimpice, la ora 9.45 în Palatul oraşului Rio, unde îi vor fi încredinţate cheile metropolei. La ora 11, va face o altă vizită cu caracter social, la Comunitatea Varginha, o vastă zonă de cocioabe în care se desfăşoară un program guvernamental. Apoi, la ora 18, pe fundalul celebrului litoral de la Copacabana, va începe sărbătoarea primirii pe care tinerii participanţi la ZMT i-o vor face Papei.

În ziua următoare, vineri, 26 iulie, programul public al Pontifului va începe la ora 10 cu spovedirea câtorva tineri participanţi la ZMT; la 11.30 cu întâlnirea cu un grup de tineri în palatul arhiepiscopal, care se va încheia cu recitarea rugăciunii Angelus de la balconul palatului, şi cuvintele de salut adresate membrilor Comitetului organizator şi binefăcătorilor care au contribuit la realizarea întâlnirii de tineret. Papa Francisc va lua prânzul cu tinerii în palatul arhiepiscopal, iar apoi, la ora 18, pe litoral, tinerii împreună cu Papa vor participa la Calea Crucii. La ora 9 în ziua de sâmbătă, 28 iulie, Papa Francisc va prezida Sfânta Liturghie cu Episcopii şi clerul diecezan şi religios prezent la ZMT, în Catedrala Sf. Sebastian din Rio, iar la 11.30 va avea loc întâlnirea cu clasa conducătoare braziliană, la Teatrul Municipal al oraşului. La prânz, Pontiful va fi în compania Cardinalilor brazilieni, a preşedinţiei Conferinţei naţionale a Episcopilor din Brazilia, a Episcopilor regiunii şi a suitei papale, în refectoriul Centrului de Studii din Sumaré.

De aici, Papa Francisc va ajunge la ora 19.30 la Campus Fidei din Guaratiba, esplanadă pregătită pentru această ocazie, care va putea primi până la două milioane de persoane, pentru unul dintre cele două evenimente cheie ale ZMT, Veghea de rugăciune cu tinerii. Al doilea astfel de eveniment va fi duminică, 28 iulie, când Papa se va întoarce pe esplanadă, unde tinerii vor petrece înainte noaptea, pentru celebrarea Liturghiei de încheiere a ZMT. După-amiază, la ora 16, Papa Francisc se va întâlni, la Centrul de Studii din Sumaré, cu Comitetul de coordonare al CELAM, şi apoi va avea, la Pavilionul 5 din Centrul Rio, ultima întâlnire, cu voluntarii ZMT. La ora 18.30 va avea loc, pe aeroportul internaţional, ceremonia de adio şi plecarea la Roma, cu ajungerea pe aeroportul Ciampino prevăzută pentru luni, 29 iulie, ora 11.30.

Sursa www.catholica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *