ZMT Rio 2013 – „Mergeţi, fără teamă, pentru a servi!”

Ziua Mondială a Tineretului desfăşurată în perioada 23-28 Iulie 2013 a reunit peste trei milioane de tineri la celebrările finale. La picioarele maiestoasei statui a lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro şi străjuiţi de întinsele litoraluri ale Oceanului Pacific tinerii au participat la o adevărată sărbătoarea a credinţei în spirit brazilian, însă cu o deschidere mondială. Prezenţa papei Francisc a dat consistenţă şi culoare acestei întâlniri în care, Sfântul Părinte nu a ezitat să le propună tinerilor, cu insistenţă, să fie misionari în lumea de azi.

Au participat la acest eveniment global tineri de pe cele 5 continente şi reprezentând 176 ţări printre care şi România.  Tinerii români, proveniţi din opt dieceze şi eparhii catolice din România, au fost însoţiţi de şase preoţi, romano-catolici şi greco-catolici, şi de doi episcopi: PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, şi PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, preşedintele Comisiei pentru tineret în cadrul Conferinţei episcopilor catolici din România (CER).

Marţi, 23 iulie 2013, pe plaja Copacabana, a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a 28-a Zi Mondiale a Tineretului şi Sfânta Liturghie, prezidată de  Arhiepiscopul de St. Sebastian de Rio de Janeiro, Mons. Orani Joao Tempesta. Scena a fost dominată de o cruce albastră a fost luminată de culorile steagului brazilian. Crucea şi icoana, însemne ale Zilei Mondiale a Tineretului, au fost primite în tăcere de peste 600.000 de tineri, fiind aduse în procesiune de tineri din cele cinci continente. Înainte de Liturghie au fost rugăciuni pentru tinerii şomeri, pentru victimele incendiului de la clubul de noapte brazilian, pentru copiii străzii ucişi la biserica La Candelaria, precum şi pentru tânăra ce a murit într-un accident de maşină în Guineea Franceză, pe când era în drum spre ZMT.

În cuvântul de învăţătură Arhiepiscopul de Rio de Janeiro a subliniat: „În această săptămână Rio a devenit centrul Bisericii, inima ei tânără şi totodată vibrantă […]  Aţi venit din toate părţile lumii pentru a vă împărtăşi credinţa şi bucuria de a fi discipoli şi misionari în toate neamurile. Entuziasmul tineresc se vede pretutindeni pe feţele voastre, ale celor care doresc să unească mărturia despre o viaţă creştină autentică cu dimensiunea socială a Evangheliei. […] Suntem chemaţi să fim agenţi pentru o lume înnoită. Sunt sigur că veţi face aceasta în oraşele şi ţările voastre. Lumea are nevoie de tineri ca voi.”

Zilele ce au urmat – 24, 25 şi 26 iulie programul tinerilor din România a cuprins dimineaţa catehezele iar după prânz participarea la Festivalul Tineretului. În Rio de Janeiro, tinerii din România au fost găzduiţi în familii în parohia Sao Conrado unde au avut loc şi catehezele în limba română susţinute de PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea şi responsabil cu tinerii în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Miercuri 24 iulie 2013 a avut loc prima cateheză cu tema „Sete de speranţă, sete de Dumnezeu”. Preasfinţitul Virgil a oferit tinerilor exemplul episcopilor martiri, subliniind faptul că: ,,în ei nu a fost nici un dram de ură, ei erau mai liberi decât gardienii lor, sperând că îl vor vedea pe Dumnezeu.” Tinerii au primit câteva întrebări la care au fost invitaţi să reflecteze: „Ştiu să trăiesc speranţa cu adevărat?, Cât de mult îmi place să stau singur? Cât de mult îmi place să stau în compania lui Isus?”.  Preasfinţitul a continuat „Este foarte important ca un tânăr să aibă un ideal, însă nu trebuie ca acesta să se rezume doar la locul de muncă, la ceea ce îmi doresc, cât de a face lucrurile bine.  În tinereţe episcopii amintiţi nu s-au gândit că la vârste înaintate vor muri în închisoare, dar au avut un ideal care l-a avut în centru pe Cristos. Fiecare zi este începutul unei speranţe şi al unui ideal.” În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, celebrată în rit bizantin de PS Virgil Bercea.

După amiază tinerii au avut posibilitatea să fie prezenţi la momente culturale şi religioase, să viziteze obiective culturale şi religioase. O parte din tinerii români au participat la Întâlnirea Forumului Acţiunii Catolice, la Biserica Sfânta Fecioară de Lourdes, alături de tineri din Argentina, Italia, Venezuela şi Columbia. Seara, tinerii români au petrecut-o alături de tinerii italieni la Sărbătoarea italienilor, care s-a desfăşuratla stadionul Maracanazinio.

Joi, 25 iulie 2013 s-au alăturat grupului de tineri şi PS. Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj –Gherla, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău şi consulul român în Brasilia – dl. Marian Popescu.  Tema celei de-a doua cateheză a fost „Ucenici ai lui Cristos”. Preasfinţitul Virgil a evidenţiat faptul că toţi suntem chemaţi de Cristos, şi ne-a dat ca exemplu ucenicii care au lăsat totul. „Chemarea se bazează pe iubire, Domnul crede în noi ne cheamă pe nume (…) Când am auzit chemarea lui Dumnezeu? Eu cum îi răspund? (…) A ne trăi credinţa nu este o filozofie, este un stil de viaţă. După cateheză a urmat Sfânta Liturghie celebrată în rit latin de PS Anton Coşa.

După amiază, tinerii au avut posibilitatea de a continua drumul pe care şi l-au propus la începutul săptămânii, în descoperirea şi cunoaşterea oraşului Rio şi a culturii braziliene. Spre seară plaja Copacabana a găzduit peste un milion de tineri care au venit pentru a-l saluta pe Papa Francisc. Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor „Sunteţi aşa de mulţi! Veniţi din toate continentele! Sunteţi adesea departe unii de alţii nu numai geografic, ci şi din punctul de vedere existenţial, cultural, social, uman. Dar astăzi sunteţi aici, ba chiar astăzi suntem aici, împreună, uniţi pentru a împărtăşi credinţa şi bucuria întâlnirii cu Cristos, a faptului de a fi discipolii săi. ”

Vineri, 26 iulie 2013  tinerii din România au participant la ultima cateheză cu tema „A merge şi a fi misionar”. PS Virgil Berceaa încurajat tinerii spunându-le: ,,toţi suntem chemaţi şi trimişi să fim ucenici în lume ai lui Cristos”. Sfânta Liturghie a urmat după cateheză şi a fost celebrată în rit bizantin de PS Florentin Crihălmeanu.

După prânz tinerii s-au îndreptat spre Copacabana pentru a participa la Calea Crucii.  Sântul Părinte în cuvântul adresat tinerilor Papa Francis a menţionat: ,,Am venit aici astăzi pentru a-l însoţi pe Isus de-a lungul drumului său de durere şi de iubire, drumul crucii, care este unul din momentele forte ale Zilei Mondiale a Tineretului. La sfârşitul Anului  Sfânt al Răscumpărării, fericitul Ioan Paul al II-lea a voit să încredinţeze crucea vouă, tinerilor, spunându-vă: Duceţi-o în lume ca semn al iubirii lui Isus faţă de omenire şi vestiţi tuturor că numai în Cristos mort şi înviat este mântuire şi răscumpărare. (Cuvinte adresate tinerilor  [22 aprilie 1984])  În finalul mesajului Papa Francisc le-a tinerilor:  „Dragi tineri, la crucea lui Cristos să ducem bucuriile noastre, suferinţele noastre, insuccesele noastre; vom găsi o Inimă deschisă care  ne înţelege, ne iartă ne iubeşte şi ne cere să purtăm această iubire în viaţa noastră, să iubim pe orice frate şi soră tot cu această iubire.”

Sâmbătă, 27 iulie 2013  după celebrarea Sfintei Liturghii în parohia Sao Conrado, tinerii din România au vizitat rezervaţia naturală Tijuca de pe înălțimile căreia s-au putut admira întreg oraşul Rio de Janeiro.  Aproape toată săptămâna în care au fost prezenţi pelerinii la Rio a plouat. Acest lucru i-a făcut pe organizatorii Zilei Mondiale a Tineretului să schimbe locul privegherii de rugăciune de sâmbătă noaptea şi a Liturghiei de duminică, de pe Campus Fidei pe Copacabana. La Veghea de rugăciune au participat aproximativ două milioane de tinerii de pe cele cinci continente. Momentul de rugăciune a cuprins Liturgia Cuvântului, mărturii de credinţă ale unor tinerii care de-a lungul vieţii s-au confruntat cu vicii, procesiunea cu Sfântul Sacrament  şi adoraţia euharistică. În discursul său Papa Francisc a prezentat trei imagini care pot ajuta tinerii să înţeleagă ce înseamnă a fi discipol misionar: prima imagine, câmpul ca loc în care se seamănă, a amintit de parabola în care Isus vorbeşte despre un semănător şi îi roagă pe tineri: „Vă rog, lăsaţi ca Isus Cristos şi Cuvântul Său să intre în viaţa voastră, lăsaţi să intre sămânţa Cuvântului lui Dumnezeu, lăsaţi-o să încolţească, lăsaţi-o să crească”.  A doua imagine, câmpul ca loc de antrenament: „Isus ne cere să-l urmăm toată viaţa, ne cere să fim discipolii Săi, să jucăm în echipa sa… Ce face un jucător atunci când este chemat să facă parte dintr-o echipă? Trebuie să se antreneze, să se antreneze mult. Isus ne oferă mai mult decât Cupa Mondială! Isus ne oferă posibilitatea unei vieţi rodnice şi fericite, un viitor cu El, care nu avea sfârşit, în viaţa veşnică”. A treia imagine propusă a fost câmpul ca şantier: „Tinere şi tineri, vă rog nu staţi la coada istoriei. Fiţi protagonişti. Jucaţi în înaintare. Alergaţi înainte, Construiţi o lume mai bună. O lume de fraţi, o lume de dreptate, de iubire, de pace, de fraternitate, de solidaritate…Inima ta, inimă tânără, doreşte să construiască o lume mai bună… Vouă vă cer să fiţi protagonişti ai acestei schimbări. Continuaţi să depăşiţi apatia şi să oferiţi un răspuns creştin la neliniştile sociale şi politice care apar în diferite părţi ale lumii. Vă cer să fiţi constructori ai viitorului, să porniţi la lucru pentru o lume mai bună… Dragi prieteni, nu uitaţi: voi sunteţi câmpul credinţei. Voi sunteţi atleţii lui Cristos. Voi sunteţi constructorii unei Biserici mai frumoase şi a unei lumi mai bune.”

Duminică, 28 iulie 2013, la Sfânta Liturghie de încheiere a ZMT pe plaja Copacabana au participat  peste trei milioane de persoane. La cuvântul de învăţătură Sfântul Pontif a sintetizat în trei cuvinte mesajul său: „Mergeţi, fără frică, pentru a sluji. Urmând aceste cuvinte că acela care evanghelizează este evanghelizat, acela care transmite bucuria credinţei, primeşte mai multă bucurie. „Dragi tineri întorcându-vă la casele voastre, nu vă fie frică să fiţi generoşi cu Cristos, să mărturisiţi Evanghelia sa… Isus Cristos se bazează pe voi! Biserica se bazează pe voi! Papa se bazează pe voi! Mama lui Isus şi Mama noastră, să vă însoţească mereu cu duioşia sa: Mergeţi şi faceţi ucenici din toate popoarele”.

În după-amiaza zilei, Papa Francisc s-a întâlnit cu voluntarii internaţionali printre care şi cele 2 voluntare din România. Papa Francisc s-a adresat acestora astfel: Vă cer să fiţi revoluţionari, vă cer să mergeţi împotriva curentului; da, în asta vă cer să vă răzvrătiţi împotriva acestei culturi a provizoriului, care, în fond, crede că voi nu sunteţi în stare să vă asumaţi responsabilităţi, crede că voi nu sunteţi capabili să iubiţi cu adevărat. Eu am încredere în voi tinerii şi mă rog pentru voi. Să aveţi curajul de “a merge împotriva curentului”. Şi să aveţi şi curajul să fiţi fericiţi.”

Ne dorim ca această experienţă trăită la Ziua Mondială a Tineretului Rio 2013 să se reflecte în viaţa de zi cu zi şi a tinerilor români şi în sufletul fiecăruia să se nască dorinţa de a merge spre periferiile existenţiale şi a le ilumina cu lumina credinţei, răspunzând astfel îndemnului Papei Francisc, de a fi constructori ai viitorului, de a porni la lucru pentru o lume mai bună: „Mergeţi, fără teamă, pentru a servi!”

 Adriana Ianuş & Codruţa Fernea

20130725_120658 (1280x960)

20130728_120844 (1280x960)

DSC01230 (1280x851)

DSC00965 (1280x851)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *