Papa Francisc prezent la ZMT Panama

COMUNICAT DE PRESĂ

Papa Francisc confirmă vizita în Panama în perioada 23 – 27 ianuarie 2019, cu ocazia ZMT

Panama City, Panama, 9 iulie 2018 – Sfântul Scaun a anunțat astăzi că Papa Francisc a primit invitația guvernului și a episcopilor din Panama și va vizita această țară din America Centrală în perioada 23-27 ianuarie 2019, cu ocazia celei de-a XXXIV-a Zile Mondiale a Tineretului.

„Acest anunț dăruiește o bucurie imensă întregii organizări a ZMT și suntem încurajați de certitudinea că Petru care va veni oficial în Panama va fi Papa Francisc”, a spus Arhiepiscopul de Panama și președintele Comitetului Local de Organizare al ZMT Panama 2019, Mons. José Domingo Ulloa Mendieta.

În ultima vizită ad limina a episcopilor din Panama la Vatican (aprilie 2017), când l-au întrebat pe Papa Francisc dacă îi asigură de prezența sa la ZMT Panama, Sfântul Părinte le-a răspuns zâmbind: „Nu vă faceți griji, Petru va merge”.

Entuziasm

Mons. Ulloa a condus o ceremonie specială în Arhiepiscopia de Panama pentru a împărtăși anunțul oficial al vizitei Sfântului Părinte, însoțit de președintele Republicii Panama, Juan Carlos Varela și de Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun din Panama, Excelența sa Miroslaw Adamczyk.

„Cu această știre din partea Papei, subliniez că ZMT este proiectul acestei țări pentru care sunt responsabile atât statul, cât și Biserica și de aceea trebuie să colaborăm în această asociație spre a da roade pentru națiune și pentru lume”, a adăugat Arhiepiscopul.

Mons. Ulloa a subliniat că „ZMT este unul dintre mega-evenimentele Bisericii Catolice care arată cea mai bună față a tinerilor lumii și că nu poate fi înțeles decât prin credința că masele mari creează un mediu creștin, cald, vesel, prietenos, cu oameni care nu se cunosc, oameni care împărtășesc ca frați și surori fără a avea o limbă sau o cultură comună”.

Președintele Juan Carlos Varela a declarat că este onorat să primească drept oaspete unul dintre cei mai mari lideri spirituali din lume. El a adăugat că ZMT 2019 nu este important doar pentru Panama, ci pentru toată America Centrală și că ZMT poate conta pe tot sprijinul din partea Guvernului, precum și pe ospitalitatea și inimile poporului panamez. El a subliniat faptul că ZMT va avea sprijin în aspecte ce țin de siguranță, sănătate, urgențe și logistică, deoarece este un eveniment masiv și istoric pentru țară.

Aspecte ale vizitei

Arhiepiscopul a menționat că, în timpul șederii sale, pe lângă participarea la evenimentele principale ale ZMT, „Papa Francisc va consacra Catedrala Santa Maria la Antigua, aflată în cartierul vechi al orașului”, un monument colonial care are mai mult de 220 de ani și care a fost supus unei restaurări radicale cu sprijinul sectorului public.

„Acesta va fi un moment foarte special pentru Biserica noastră locală când vom fi adunați sub îngrijirea Vicarului lui Cristos întregul cler din țară, persoanele consacrate, reprezentanții mișcărilor laice, precum și lucrătorii pastorali ai tuturor parohiilor Arhiepiscopiei”, a spus Mons. Ulloa.

Víctor Chang, secretarul executiv al Comitetului Local de Organizare ZMT Panama 2019, a anunțat că se așteaptă ca Sfântul Părinte să se întâlnească cu episcopii din America Centrală, autoritățile celor trei ramuri ale guvernului, reprezentanții societății civile și liderii diferitelor comunități religioase din Panama.

„În această etapă preliminară a planificării agendei, explorăm posibilitatea întâlnirii Papei Francisc cu tinerii care trăiesc la periferii, cei care suferă de infirmități și cei care, datorită situației lor, nu pot participa la evenimentele centrale”, a declarat Chang.

Se așteaptă ca Sfântul Părinte să se întâlnească în mod privat cu un grup reprezentativ de tineri de pe cele cinci continente, cu care va discuta despre viziunea sa despre lume și despre credință. Detaliile agendei Papei Francisc în Panama vor fi anunțate oficial în luna noiembrie a acestui an.

În timpul anunțării vizitei Sfântului Părinte, Mons. Ulloa și președintele Varela au prezentat liderii comisiei care, în Panama, vor coordona călătoria papală: Víctor Chang, secretar executiv al ZMT, și Roberto Zúñiga, directorul pentru Protocol în Panama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *