Optimism pentru o ZMT paşnică la Rio în 2013

Secretarul General al Conferinţei Episcopilor Catolici din Brazilia, Episcopul Leonardo Steiner, şi-a exprimat optimismul cu privire la calmul care va domni în rândul participanților la protestele recente, dintre care unele au devenit violente, în Brazilia. Papa Francisc urmează să prezideze celebrările Zilei Mondiale a Tineretului de la Rio în naţiunea sud-americană în perioada 23-28 iulie.

Prelatul brazilian a spus pentru Radio Vatican: „protestatarii înşişi insistă să nu fie nicio violenţă”.

25 diasROVorbind despre întâlnirea de vinerea trecută între membrii Conferinței Episcopale a țării și președintele Dilma Rousseff, Msgr. Steiner a spus: „Președintele Conferinței Episcopale, Cardinalul Raymundo Damasceno Assis și cu mine am vorbit cu președintele despre Ziua Mondială a Tineretului și despre situația privind indigenii. Reuniunea a fost foarte cordială.”

În comentariile adresate presei săptămâna trecută, Arhiepiscopul de Rio de Janeiro și președinte al Comitetului local de organizare pentru ZMT Rio 2013 a spus că el a fost asigurat de către autoritățile publice că protestele nu vor afecta Ziua Mondială a Tineretului. „ZMT”, a continuat Arhiepiscopul Joao Tempesta Orani, „are loc de mare cinste pentru noi toți.”

Pentru Arhiepiscop, dorința de a construi o civilizație mai bună pe care demonstranții pașnici o aduc în stradă „este, în unele moduri similară spiritului ZMT – dorința de a lucra împreună pentru o lume nouă, pentru o viață nouă, o societate nouă. Tinerii catolici au, de asemenea, aceste speranțe și aceleași vise, și îl păstrează pe Hristos în inimile lor.”

„ZMT este un eveniment pozitiv pentru tineri. Tineri care au valori – valorile creștine, valori care, de asemenea, încearcă să schimbe lumea și sunt înrădăcinate în justiție și pace, și care poate oferi o perspectivă diferită asupra acestor cereri de schimbare aici, în Brazilia”, a spus Arhiepiscopul.

Protestele au început în urmă cu câteva săptămâni în număr mic după ce au crescut prețurile pentru transport public, dar au primit rapid un impuls și un sprijin popular datorită cererilor pentru servicii publice mai mari și pentru a pune capăt corupției. Deşi protestele au rămas în mare parte pașnice, unii demonstranți s-au ciocnit cu poliția.

Siguranţa pelerinilor la Rio este o prioritate principală

Domenico Giani, comandant al Forței de Poliție a Jandarmeriei Vaticanului a lăudat pregătirea ZMT a colegilor de la Rio. La începutul acestei săptămânii a declarat că „Eu cred că nu va fi nicio problemă de siguranță, fie pentru Papa, fie pentru cei prezenți pentru că studiem totul până la cele mai mici detalii, la toate punctele caracteristice.”

Pe site-ul său, cei din organizarea Zilei Mondiale a Tineretului afirmă că „continuă să se concentreze pe siguranța pelerinilor, precum și pe a cea a populației generală în timpul evenimentului. Un protocol de securitate a fost deja creat pentru a împărți responsabilitățile între diferitele forțe de securitate. „

Centre de operațiuni sunt în curs de înființare pentru a proteja site-urile turistice și în mod constant să fie patrulate trenurile şi stațiile de metrou. Mai mult de 200 de agenți vor fi distribuiţi în aceste centre de operațiuni, iar patrulele sunt crescute în jurul unor 625 școli municipale. Pentru principalele evenimente, vor exista peste 1.300 de agenți pentru Copacabana.

Sursa: Radio Vatican

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *