Înscrieri pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro

Cristo Redentor

Ce este Ziua Mondială a Tineretului?

Ziua Mondială al Tineretului (ZMT) este o minunată „invenţie” a Fericitului Ioan Paul al II-lea. Aceste întâlniri au umplut de entuziasmul credinţei milioane de tineri, au atins inimile cele mai împietrite, au alinat cele mai adânci suferinţe şi au arătat lumii întregi că atunci când tinerii sunt apăraţi, stimaţi şi încurajaţi pot face lucruri minunate. Papa Ioan Paul al II-lea a „pariat” pe tineri, iar Papa Benedict al XVI-lea crede mai departe în acest pariu.

tineri participantiÎmpreună cu mulţimea de tineri din întreaga lume şi tinerii români au ocazia de a creşte în credinţă şi de a o mărturisi participând la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro. Aceasta este o experienţă profundă, într-un fel unică, de comuniune a Bisericii universale: tineri din toate colţurile lumii uniţi de aceeaşi credinţă în Isus Cristos; în diversitatea raselor, limbilor şi culturilor; în jurul Sfântului Părinte; pentru a se ruga, a sărbători şi a se cunoaşte; pentru a spune lumii întregi: „Cristos nu ne răpeşte nimic, ci ne dăruieşte totul!”

 Când va avea loc Ziua Mondială a Tineretului 2013?

Perioada de desfăşurare a evenimentului este 23-28 iulie 2013, în minunatul oraş al Braziliei, Rio de Janeiro. Întâlnirea de la Rio va fi precedată de Săptămâna misionară, în perioada 16-20 iulie, timp dedicat experienţelor de credinţă, activităţilor caritative şi momentelor culturale în diecezele Braziliei.

 Care este tema?

Tema celei de-a XXVIII-a Zi Mondială a Tineretului este: „Mergeți și faceţi ucenici din toate naţiunile” (cf. Mt 28,19).

 Care vor fi momentele centrale ale întâlnirii?

A XXVIII-a Zi Mondială a Tineretului se va deschide în mod oficial în după-amiaza zilei de marţi, 23 iulie 2013, cu Liturghia de deschidere, care va fi prezidată de ES Mons. Orani Joao Tempesta, Arhiepiscop de Rio de Janeiro, şi care va avea loc pe plaja din Copacabana, loc consacrat al manifestărilor culturale.

RioÎn zilele de 24, 25 şi 26 iulie vor avea loc trei zile de pregătire pentru Veghea de rugăciune şi Liturghia cu Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea. În cursul dimineţilor vor avea loc tradiţionalele cateheze, care vor fi susţinute de episcopii din întreaga lume, în diverse limbi şi în diverse bisericii, colegii sau săli de sport din Rio. Vor exista trei cateheze şi în limba română. În timpul celor trei zile o atenţie deosebită va fi dată sacramentul spovezii şi adoraţiei euharistice.

Din ziua de 22 iulie până în ziua de 26 iulie (excluzând timpul dedicat catehezelor şi celebrărilor principale) se vor desfăşura în paralel activităţile Festivalului Tineretului în diferite puncte ale oraşului Rio.

Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea va fi primit în după-amiaza zilei de joi, 25 iulie 2013, printr-o ceremonie solemnă de primire în acelaşi loc în care se va desfăşura Liturghia de deschidere, adică plaja din Copacabana.

În acelaşi loc, de-a lungul Via Atlantica, se va celebra o impresionantă Cale a Crucii vineri, 26 iulie, începând cu ora 18.00.

Punctul culminat al Zilei Mondiale ale Tineretului vor fi Veghea de rugăciune şi Sfânta Liturghie finală care vor fi prezidate de Sfântul Părinte. Acestea se vor desfăşura în seara de sâmbătă 27 iulie şi în dimineaţa zilei de duminică, 28 iulie pe teritoriul bazei aeriene din Santa Cruz, situată în extremitatea de vest a oraşului Rio de Janeiro.

 În ce constă Festivalul Tineretului?

Festivalul Tineretului va avea loc în diferite locuri din Rio de Janeiro, în perioada 22-26 iulie (excluzând timpul dedicat catehezelor şi celebrărilor principale) şi va conţine manifestărivariate, ce vor reuni experienţe artistice, religioase şi spirituale din viaţa şi spiritualitatea tinerilor din lumea întreagă. Acesta va include momente de rugăciune, dar şi expoziţii, concerte,recitaluri, filme, dansuri şi spectacole de teatru, precum şi momente de comuniune propuse de Conferinţe Episcopale sau de alte mişcări, asociaţii, comunităţi laice şi congregaţii religioase. Programul definitiv va fi publicat în „Ghidul pelerinului”.

 Cum se va desfăşura Săptămâna Misionară?

bisericaEste deja o tradiţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului ca diecezele ţării care găzduieşte evenimentul să ofere tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaşte mai bine spiritualitatea şi cultura locală. Diecezele braziliene invită toate grupurile interesate să profite de această oportunitate. În concordanţă cu tema ZMT, în acest an, zilele în dieceze vor fi intitulate Săptămâna Misionară.

Tinerii vor fi găzduiţi în cămine, centre parohiale, centre sportive şi case. Vor fi organizate activităţi diferite: întâlniri cu comunitatea catolică a locului, momente de rugăciune şi pelerinaje, adeziuni la proiecte sociale şi misionare, manifestări muzicale, artistice, gastronomice, etc.

Găzduirea (masa+cazare) în dieceze va fi suportată de către grupurile de participanţi; de asemenea, transportul de la locul de cazare şi până la locaţiile dedicate activităţilor de pe teritoriul diecezei (incluse cheltuielile cu transportul până la Rio de Janeiro).

Săptămâna Misionară se va încheia în ziua 20 iulie, cu o sfântă Liturghie în care episcopul locului va invita tinerii să se îndrepte spre Rio de Janeiro pentru a sărbători ZMT.

 Care trebuie să fie vârsta participanţilor?

peleriniDat fiind faptul că activităţile Zilei Mondiale  a Tineretului sunt proiectate şi organizate pentru tineri, organizatorii au stabilit că participanţii vor trebui să aibă o vârstă minimă de 14 ani şi, de preferat, o vârstă maximă de 30-32 ani. Însă, pentru participanţii din România, este de preferat ca vârsta minimă să fie de 18 ani. Bineînţeles la ZMT sunt invitate şi familiile tinere cu copii mai mici de 14 ani, responsabilitatea supravegherii  copiilor fiind de datoria integrală a părinţilor.

 Care sunt costurile?

Participanţii vor putea conta pe organizarea realizată de Comitetul de Organizare Local a ZMT Rio 2013 în ceea ce priveşte cazarea, masa, transportul în oraşul Rio, asigurarea împotriva accidentelor şi materialul pentru participanţi (rucsacul pelerinului).

Cheltuielile prevăzute sunt următoarele:

  • Taxa de participare la ZMT Rio 2013: 480 reali brazilieni (aprox. 177 euro);
  • Taxa de participare pentru Săptămâna Misionară: 100 euro;
  • Însemnele grupului din România: 10 euro;
  • Biletul de avion:  poate varia între 1200 şi 1500 de euro, în funcţie de numărul de persoane.

Nu sunt incluse intrările la diferitele obiective şi cheltuielile personale.

 Care vor fi condiţiile de cazare?

Cazarea participanţilor va fi în  familii, săli parohiale, şcoli, campusuri universitare, săli de sport. Toate aceste structuri vor fi dotate cu apă, duşuri,  toalete. Tinerii vor trebui să aibă la ei sac de dormit şi izopren. Temperaturile în perioada respectivă vor fi de 15-20 de grade în timpul zilei, iar în timpul nopţii de 10-15 grade. Noaptea dintre sâmbătă 27 iulie şi duminică 28 iulie se va petrece sub cerul liber pe teritoriul bazei aeriene din Santa Cruz.

 Cine se ocupă de organizarea participării tinerilor din România la ZMT Rio 2013?

Conferinţa Episcopilor Catolici din România a desemnat ca responsabili ai organizării tinerilor români participaţi la ZMT Rio 2013 pe pr. Felix Roca, din Dieceza de Iaşi, şi pe Codruţa Fernea, din Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla.

 Doresc să particip. Cum mă înscriu?

inscriereResponsabilii diecezani şi eparhiali cu pastoraţia tineretului au decis ca tinerii din România să se înscrie ca grup naţional. Înscrierile personale nu vor fi luate în considerare de organizatorii de la Rio de Janeiro

Pentru înscriere se vor urma aceşti paşi:

  • Completarea formularului de înscriere de pe situl www.zmtromania.ro din secţiunea „Înscrie-te”;
  • Achitarea acontului de 300 de euro reprezentând taxa de participare la ZMT, taxa de participare la Săptămâna Misionară şi taxa pentru însemnele grupului din România. Această taxa va fi plătită la responsabilul diecezan/eparhial cu pastoraţia tineretului, care o va trimite la responsabilii naţionali. Aceştia, din urmă, vor face înscrierea grupului din România.
  • Data limită pentru înscriere şi achitarea acontului este de 15 februarie 2013;
  • Costul transportului va fi stabilit după încheierea înscrierilor şi va fi comunicat tinerilor înscrişi.

 Ce documente am nevoie?

intrebariCetăţenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea în Brazilia. Este necesar paşaportul, valabil 6 luni de la data plecării. Toţi participanţii la ZMT Rio 2013 vor avea nevoie de un document de acreditare care va fi eliberat pe baza informaţiilor oferite de o autoritate bisericească. De aceea fiecare participant va trebui să înainteze responsabililor naţionali o recomandare din partea propriului părinte paroh. Această recomandare va fi prezentată responsabilului diecezan/eparhial cu pastoraţia tineretului în momentul achitării acontului de 300 de euro.

 Cum pot afla alte informaţii?

Situl oficial al evenimentului este www.rio2013.com, iar situl oficial naţional este www.zmtromania.ro.

Datele de contact ale responsabililor naţionali sunt următoarele:

  • Pr. Felix Roca – telefon: 0741501481, 0769288978, email: pr.felixroca@gmail.com;
  • Codruţa Fernea – telefon: 0744164669, email: codrutaferenea@gmail.com.

Datele de contact ale responsabililor diecezani/eparhiali cu pastoraţia tineretului se găsesc pe acest sit în secţiunea „Organizare”.

 Echipa ZMT România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *