Ziua Mondială a Tineretului, Rio de Janeiro 2013 – Săptămâna Misionară, timp de împărtăşire a credinţei

România este reprezentă la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro de un grup de  tineri, din Dieceza de Iaşi, Eparhia de Cluj-Gherla, Dieceza de Timişoara, Arhidieceza de Bucureşti, Eparhia de Lugoj, Eparhia de Oradea şi Eparhia de Maramureş. Aceştia sunt însoţiţi de preoţi şi de responsabilii naţionali pr. Felix Roca (Dieceza de Iaşi) şi Codruţa Fernea (Eparhia de Cluj-Gherla).

În perioada 17-21 iulie 2013 s-a desfăşurat Săptămâna Misionară. Acest timp petrecut în diecezele din Brazilia a oferit tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaşte credinţa şi cultura locului. Tinerii din România au fost găzduiţi de Arhidieceza de Niteroi, în parohia „Nossa Senhora de Fatima”, Manilha-Itaborai. Alături de noi, în parohie au fost tineri din Germania şi Slovenia.

Începutul de săptămână a fost dedicat sosirii tinerilor în parohie. Programul a oferit posibilitatea de a participa la momente spirituale, culturale şi caritative.

Deschiderea oficială a Săptămânii Misionare s-a desfăşurat miercuri, în parohia ,,Sfântul Ioan Botezătorul”, din Itaborai la care, au fost prezenţi tineri pelerini, preoţi şi autorităţile locale. Aceasta a fost dedicată culturii. În prima parte a zilei a fost suţinută o prezentare a credinţei şi culturii braziliene, în continuare a urmat prezentarea istorică a locului. După amiază tinerii au avut posibilitatea a de vizita obiectivele istorice din Itaborai. Seara s-a încheiat în parohia gazdă cu o petrecere care a marcat începutul iernii.

A doua zi a fost dedicată spiritualităţii. Aceasta s-a desfăşurat în parohia ,,Sfântul apostol Petru” din Tangua. Dimineaţă tineri au participat la un moment de adoraţie euharistică, urmat de recitarea rozariului Divinei Îndurări.. Momentul pricipal al zilei a fost marcat de particparea la sfânta Liturghie celebrată de Jose Francisco, arhiepiscop de Niteroi.

A treia zi a fost dedicată solidarităţii. Pelerinii s-au adunat în parohia Nossa Senhora da Conceicao din Rio Bonito. Acestora le-a fost prezentată activitatea socio-caritativă desfăşurată de Centrului social parohial şi  au vizitat: grădiniţa pentru copiii care provin din familii cu situaţii materiale dificile, centru de îngrijire pentru persoane vârstnice, centru pentru recperarea persoanelor dependente de droguri, centru pentru persoane cu dizabilităţi. Ziua s-a încheiat la Manilha cu participarea la serata pastorală, organizată de comunitate.

Familia a fost în centrul celei de-a patra zile. A fost un timp dedicat comuniunii, tinerii având posibilitatea de a fi împreună cu familiile la care au fost găzduiţi.

Săptămâna Misionară s-a încheiat duminică, la Sanctuarul ,,Isus Răstignit”- Porto das Caixas. Pelerini din diverse colţuri ale lumii au prezentat diferite momente culturale specifice ţării din care provin. Grupul din România a  susţinut un program tradiţional cu cântece şi joc. A urmat sfânta Liturghie. La omelie părintele predicator a spus: ,,Ziua Mondială a Tineretului este un mister care care adună în jurul lui Cristos toate naţiunile. Fericitul Ioan Paul al II-lea este cel care ainiţiat această întâlnire, însă Cristos este cel care a creat-o. Tinereţea este cel mai frumos moment din viaţa tinerilor. Nu o pierde-ţi, nu o înlocuiţi cu dragostea lui Cristos . nu pierdeţi speranţa în Isus.”

Săptămâna Misionară a fost cu adevărat un timp în care tinerii pelerini din România au putut cunoaşte spiritul poporului brazialian, ospitalitatea familiilor şi credinţa vie, manifestată cu entuziasm în celebrările liturgice.

Adriana Ianuş

02Album foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *