Comunicat de presă al Conferinţei Episcopilor Catolici din România

CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555-Bucureşti
Tel./fax 031/4361250
E-mail: secretariat@episcopat.ro
Bucureşti
Nr. 84/01.10.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului
în România

Odată cu începutul lunii octombrie tinerii catolici din România se pregătesc pentru pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România care va avea loc în perioada 15 octombrie – 1 noiembrie 2014. Această cruce şi icoană sunt simboluri încredinţate tinerilor din lumea întreagă de către Sfântul Ioan Paul al II-lea.

În anul 1994 Papa Ioan Paul al II-lea, într-o celebrare la Roma, a încredinţat tinerilor o cruce simplă de lemn, de aproape patru metri, cerându-le acestora să o poarte în întreaga lume ca semn al iubirii lui Cristos faţă de omenire. Această cruce a devenit simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului, dorite tot de Papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Părinte, în anul 2003, a dăruit tinerilor şi o copie a icoanei Sfintei Fecioare Maria venerată ca „Salus Populi Romani” în Bazilica „Sfânta Maria cea Mare” din Roma.

Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg un pelerinaj prin ţările din nordul şi estul Europei. După Belarus, Lituania, Letonia, Rusia şi Ucraina, crucea şi icoana Zilei Mondiale a Tineretului vor ajunge în Republica Moldova, de unde vor fi preluate de un grup de tineri din România în ziua de 14 octombrie a.c., sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chişinău.

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în diecezele şi eparhiile din România se va desfăşura după următorul calendar:
15-16 octombrie – Dieceza de Iași;
17-18 octombrie – Arhidieceza de București;
19-21 octombrie – Arhidieceza de Alba Iulia și Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia;
22-24 octombrie – Eparhia de Lugoj și Dieceza de Timișoara;
25-26 octombrie – Eparhia de Oradea Mare și Dieceza de Oradea;
27-28 octombrie – Eparhia de Cluj-Gherla;
29 octombrie -1 noiembrie – Eparhia de Maramureș și Dieceza de Satu Mare.

În scrisoarea sa pastorală PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu pastoraţia tineretului în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, transmite că „pelerinajul crucii şi al icoanei prin România este o ocazie potrivită de rugăciune pentru tinerii noştri şi din lumea întreagă atât de încercaţi de frământările timpurilor pe care le trăim” şi, totodată, „un prilej potrivit de rugăciune pentru ţara noastră şi pentru poporul român, asupra căruia să invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria”.

În toate comunităţile unde vor poposi icoana şi crucea vor avea loc celebrări religioase, momente culturale şi diferite activităţi animare de tineri. Acestea vor fi o pregătire şi pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic ce va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-26 iulie 2015.

Pr. Eduard Mihai COŞA
secretar general

Persoană de contact:
Pr. Felix ROCA,
tel: 0741501481,
email: pr.felixroca@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *