S-au deschis înscrierile pentru voluntari la Ziua Mondială a Tineretului

PANAMA, 21 martie 2018. Începând de astăzi, s-au deschis înscrierile pentru integrarea corpului de voluntari care vor face posibilă Ziua Mondială a Tineretului – Panama 2019.

Mons. José Domingo Ulloa Mendieta, arhiepiscop de Panama și președinte al Comitetului Local de Organizare al ZMT, a declarat că „voluntarii sunt sufletul Zilei Mondiale a Tineretului, contribuie cu talentul și timpul lor, precum și cu mărturia de solidaritate care îi face pe tineri cei mai de preț în lumea de azi”.

„Într-o lume în care egoismul amenință dragostea și încearcă să o paralizeze, figura voluntarului este un antidot mare de speranță”, a adăugat arhiepiscopul care, invitând tinerii lumii să se înscrie ca voluntari, a reamintit îndemnurile Papei Francisc din timpul ZMT de la Rio: „[voluntariatul] este cel mai frumos serviciu pe care îl putem îndeplini în calitate de discipoli misionari: pregătiți calea pentru ca toată lumea să-l poată cunoaște, găsi și iubi pe Domnul”.

„Toate pachetele pentru voluntari includ transport, asigurare medicală și kit”, a spus Kabhir Pacheco, care înainte de a-și asuma poziția de Director de Voluntariat, a fost el însuși voluntar la ZMT din Rio de Janeiro și Cracovia.

Tânărul Pacheco, înainte de a detalia pachetele de servicii oferite de Comitetul Local de Organizare voluntarilor săi, a explicat că „voluntariatul apare ca răspuns la un apel pe care Domnul îl face de a-i sluji pe alții, lăsând totul pentru ca ceilalți să fie bine”.

Potrivit Directorului  de Voluntariat, pachetul V1 acoperă zilele începând de luni, 14 ianuarie, până luni, 28 ianuarie 2019. Această versiune este destinată voluntarilor internaționali pe termen scurt și voluntarilor diecezani din provincie, inclusiv voluntarilor din Costa Rica și Nicaragua, care trebuie să vină în Panama cu o săptămână înainte de începerea ZMT, deoarece vor fi instruiți și, în unele cazuri, vor începe să fie voluntari cu câteva zile înainte de eveniment.

Pachetul V2 oferă acoperire pentru o perioadă de șase zile, de luni, 21 ianuarie, până duminică, 27 ianuarie 2019. După cum explică Pacheco, această versiune este destinată voluntarilor locali, adică celor care trăiesc și/sau au deja cazare în Panama.

Cea de-a treia versiune, pachetul V3, acoperă de asemenea șase zile, de luni, 21 ianuarie, până duminică, 27 ianuarie 2019, dar este destinat voluntarilor locali care locuiesc și/sau au asigurate cazarea și masa în Panama.

Contribuția voluntarilor

Víctor Chang, secretarul executiv al Comitetului Local de Organizare ZMT – Panama 2019, a oferit îndrumări cu privire la contribuția pe care o vor face voluntarii, atât din punct de vedere financiar, cât și prin munca și dedicarea lor.

„Mai mult decât o plată, trebuie să înțelegem că este o contribuție foarte valoroasă, nu numai pentru eveniment, ci și pentru realizarea păcii, care este motivul de a participa la acest eveniment mondial”, a spus Chang.

El a adăugat: „În acest fel, toată lumea din organizație contribuie la bunăstarea voluntarului”, a declarat secretarul executiv al ZMT.

Ajutorul este necesar „atât în această etapă pregătitoare în care suntem acum, cât și în zilele evenimentului, care include distribuirea apei, îndrumarea pelerinilor în propria lor limbă sau în limba engleză, și chiar mai multe responsabilități tehnice, cum ar fi problemele logistice”.

Chang a explicat că responsabilitățile vor fi atribuite în funcție de fiecare profil individual (cunoștințe și experiențe) primite prin intermediul formularelor de înregistrare.

95 de responsabilități au fost împărțite în două grupuri: masive și non-masive.

Există 19 sarcini în primul grup, care variază de la ghiduri de turism, salvatori și serviciu liturgic la servicii de salubrizare, agenți pentru punctele de informare etc. Este nevoie de voluntari în cele cinci limbi oficiale sau cel puțin în engleză și spaniolă  la punctele care vor fi instalate de la Paso Canoas la capitală. În al doilea grup există alte responsabilități, cum ar fi design grafic, colecții, servicii de telefonie, colector de date, electricieni, instalatori, atenție la episcopi și cardinali, medici, paramedici, prezentatori, muzicieni etc.

Odată selectați și în timpul muncii lor la ZMT, voluntarii își vor primi acreditările, tricourile de lucru și alte articole incluse în kit. Mai mult, vor avea ocazia să participe la întâlnirea Voluntarilor cu Papa Francisc, care se desfășoară la sfârșitul ZMT, înaintea întoarcerii Sfântului Părinte la Roma.

Trebuie doar să aveți peste 15 ani pentru a fi voluntar la ZMT Panama 2019, dar este important să aveți spirit de slujire pentru a îndeplini sarcinile atribuite. Pentru înscrieri: www.panama2019.pa – secțiunea dedicată voluntariatului.

2 comentarii

  1. Buna ziua,
    Se fac înscrieri la nivel de țară sau fiecare cum dorește pe site(ideea e ca site ul nu functioneaza momentan)
    As dori si eu si sotia mea sa participăm in calitate de voluntari la zmt Panama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *