O mostranţă de 500 de ani va fi folosită la ZMT 2011 din Madrid

Pelerinii care vor participa anul viitor la Ziua Mondială a Tineretului din Madrid vor vedea o mostranţă din secolul al XV-lea, care este recunoscută drept “cea mai frumoasă lucrare de argintărie din Spania din toate timpurile”. Mostranţa va fi folosită pentru adoraţia euharistică condusă de Papa Benedict al XVI-lea la întâlnirea internaţională a tineretului. Conform unui comunicat de presă, mostranţa “este folosită în cadrul procesiunii Corpus Christi în fiecare an în Toledo. Are aproape 3 metri înălţime şi este făcută din aur şi argint”.

Francisco Portela, profesor de istoria artei la Universitatea Compultense din Madrid, a subliniat că Ziua Mondială a Tineretului constituie o ocazie potrivită pentru ca lucrarea să fie adusă la Madrid. Pr. Juan Sanchez, rectorul Catedralei din Toledo, unde este păstrată mostranţa, a spus: “Suntem bucuroşi să permitem ca mostranţa să fie folosită pentru ZMT, ştiind că va fi folosită într-un scop atât de înalt”. Originea mostranţelor euharistice datează din secolul al 13-lea, odată cu înfiinţarea sărbătorii Corpus Christi. Ele au fost realizate în primul rând în Flandra şi Germania, unde îşi are originile familia Arff.

Faimoasa monstranţă este capodopera argintarului german Heinrich von Arff, care a finalizat-o în 1524, după 9 ani de muncă. Adoraţia euharistică condusă de Sfântul Părinte va avea loc în 20 august 2011 pe aeroportul Cuatro Vientos, unde se va desfăşura vigilia de sâmbătă noaptea. Tinerii vor putea să “contemple şi să admire o lucrare de artă unică în lume, care este folosită aşa cum şi-au imaginat creatorii ei, şi vor redescoperi valoarea artei în liturgie”, au declarat organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *