Întâlnirea cu tinerii argentinieni în catedrala San Sebastián

Mulţumesc…, mulţumesc pentru că sunteţi aici, mulţumesc că aţi venit… Mulţumesc celor care sunt înăuntru şi multe mulţumiri celor care au rămas afară. Celor treizeci de mii care, după cum îmi spun alţii, sunt afară. Îi salut de aici. Sunt sub ploaie… mulţumesc pentru acest gest de a se fi apropiat, mulţumesc că aţi venit la Ziua Tineretului. Îi sugerasem lui doctor Gasbarri, care este persoana care gestionează, care organizează călătoria, să găsească un locşor pentru o întâlnire cu voi şi la mijlocul zilei a aranjat totul. Vrea să-i mulţumesc public şi doctorului Gasbarri pentru ceea ce a reuşit să facă astăzi.

Doresc să vă spun ceea ce sper drept consecinţă a Zilei Tineretului: sper ca să fie gălăgie. Aici va fi gălăgie, va fi. Aici la Rio va fi gălăgie, va fi. Însă eu vreau ca să fie gălăgie în dieceze, vrea ca să se iasă afară, vreau ca Biserica să iasă pe străzi, vrea ca să ne apărăm de tot ceea ce este mondenitate, imobilism, de ceea ce este comoditate, de ceea ce este clericalism, de tot ceea ce este a fi închişi în noi înşine. Parohiile, şcolile, instituţiile sunt făcute pentru a ieşi afară…, dacă nu fac asta, devin o ONG şi Biserica nu poate să fie o ONG. Să mă ierte episcopii şi preoţii, dacă unii după aceea vă vor crea dezordine. Este sfatul. Mulţumesc pentru ceea ce puteţi face.

Uitaţi-vă, eu cred că în acest moment, această civilizaţie mondială a mers dincolo de limite, a mers dincolo de limite pentru că a creat un atare cult al zeului ban încât suntem în prezenţa unei filozofii şi a unei practici de excludere a celor doi poli ai vieţii care sunt promisiunile popoarelor. Excluderea bătrânilor, desigur. Cineva s-ar putea gândi că este un soi de eutanasie ascunsă, adică nu se are grijă de bătrâni; dar există şi o eutanasie culturală, pentru că nu sunt lăsaţi să vorbească, nu sunt lăsaţi să acţioneze. Şi excluderea tinerilor. Procentul pe care-l avem de tineri fără loc de muncă, fără serviciu, este foarte ridicat şi avem o generaţie care nu are experienţa demnităţii câştigate prin muncă. Adică această civilizaţie ne-a făcut să excludem cele două vârfuri care sunt viitorul nostru. Aşadar tinerii trebuie să iasă în evidenţă, trebuie să se impună; tinerii trebuie să iasă pentru a lupta pentru valori, pentru a lupta pentru aceste valori; şi bătrânii trebuie să deschidă gura, bătrânii trebuie să deschidă gura şi să ne înveţe! Transmiteţi-ne înţelepciunea popoarelor!

În poporul argentinian eu cer, din toată inima, bătrânilor: nu încetaţi să fiţi rezerva culturală a poporului nostru, rezervă care transmite dreptatea, care transmite istoria, care transmite valorile, care transmite memoria poporului. Şi voi, vă rog, nu fiţi împotriva bătrânilor: lăsaţi-i să vorbească, ascultaţi-i şi mergeţi înainte! Dar să ştiţi, să ştiţi că în acest moment voi, tinerilor, şi bătrânii, sunteţi condamnaţi la acelaşi destin: excluderea. Nu vă lăsaţi excluşi! Este clar! Pentru aceasta cred că trebuie să munciţi. Credinţa în Isus Cristos nu este o glumă, este un lucru foarte serios. Este un scandal că Dumnezeu a venit să se facă unul dintre noi. Este un scandal că a murit pe o cruce. Este un scandal: scandalul Crucii. Crucea continuă să provoace scandal. Dar este unicul drum sigur: cel al Crucii, cel al lui Isus, cel al Întrupării lui Isus. Vă rog, nu „bateţi” (aşa cum se bate crema, n.t.) credinţa în Isus Cristos. Există cremă de portocale, există cremă de mere, există cremă de banane, dar vă rog nu beţi „cremă” de credinţă.

Credinţa este întreagă, nu se „bate”. Este credinţa în Isus. Este credinţa în Fiul lui Dumnezeu făcut om, care m-a iubit şi a murit pentru mine. Aşadar: faceţi gălăgie; aveţi grijă de extremele populaţiei, care sunt bătrânii şi tinerii; nu vă lăsaţi excluşi şi să nu fie excluşi bătrânii. Al doilea: nu „bateţi” credinţa în Isus Cristos. Fericirile. Ce trebuie să facem, părinte? Uite, citeşte Fericirile care îţi vor face bine. Dacă vrei să ştii ce trebuie să faci în mod concret, citeşte Matei capitolul 25, care este protocolul cu care vom fi judecaţi. Cu aceste două lucruri aveţi Planul de acţiune: Fericirile şi Matei25. Nu aveţi nevoie să citiţi altceva. Vă cer asta cu toată inima. Bine; vă mulţumesc pentru această apropiere. Îmi pare rău că sunteţi închişi în ţarc, însă vă spun un lucru. Eu, uneori, experimentez asta: ce lucru urât este a fi închişi în ţarc. Vă mărturisesc asta din inimă, dar să vedem… Vă înţeleg. Mi-ar fi plăcut să fiu mai aproape de voi, dar înţeleg că, din motive de siguranţă, nu se poate. Mulţumesc că aţi venit, mulţumesc că vă rugaţi pentru mine; vă cer asta din inimă, am nevoie. Am nevoie de rugăciunile voastre, am atâta nevoie. Mulţumesc pentru asta. Ei bine, vreau să vă dau Binecuvântarea şi după aceea vom binecuvânta imaginea Fecioarei care va străbate toată Republica… şi crucea sfântului Francisc, care vor călători în mod misionar. Dar nu uitaţi: faceţi gălăgie; aveţi grijă de cele două extreme ale vieţii, de cele două extreme ale istoriei popoarelor, care sunt bătrânii şi tinerii; şi nu „bateţi” credinţa. Şi acum să ne rugăm, pentru a binecuvânta imaginea Fecioarei şi apoi să vă dau Binecuvântarea.

Ne ridicăm în picioare pentru Binecuvântare, dar mai întâi vreau să mulţumesc pentru ceea ce a spus mons. Arancedo, deoarece ca un uituc autentic nu i-am mulţumit. Deci, mulţumesc pentru cuvintele tale!

RUGĂCIUNE

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Bucură-te, Marie…

Doamne, Tu ai lăsat-o în mijlocul nostru pe Mama ta pentru ca să ne însoţească.

Pentru ca să aibă grijă de noi şi să ne ocrotească în drumul nostru, în inima noastră, în credinţa noastră.

Pentru ca să ne facă discipoli aşa cum Ea a fost discipolă şi misionari aşa cum şi Ea a fost misionară.

Pentru ca să ne înveţe să ieşim pe străzi.

Pentru ca să ne înveţe să ieşim din noi înşine.

Binecuvântăm această imagine, Doamne, care va străbate ţara.

Pentru ca Ea, cu blândeţea sa, cu pacea sa, să ne indice drumul.

Doamne, Tu eşti un scandal. Tu eşti un scandal: scandalul Crucii. O Cruce care este umilinţă, blândeţe; o Cruce care ne vorbeşte despre apropierea lui Dumnezeu. Binecuvântăm şi această imagine a Crucii care va străbate ţara.

Multe mulţumiri, ne vedem în aceste zile. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Rugaţi-vă pentru mine! Nu uitaţi asta!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa: www.ercis.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *